Automobilist sleurt agent mee bij wilde achtervolging, krijgt rijverbod en celstraf

Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - Na een dollemansrit met 160 kilometer per uur over provinciale wegen, moet de Poolse D.P. (28) 9,5 maand de cel in en mag hij twee jaar lang niet achter het stuur van een auto kruipen. De man wilde ontkomen aan de politie omdat hij bang was uitgeleverd te worden aan zijn geboorteland en reed daarom bijna een agent bijna aan, die daarop zijn dienstwapen trok.

Agenten in een dienstauto zagen de bewuste dag de ongeregistreerde BMW van D.P. voorbij komen en wilden hem aanhouden. De 28-jarige Pool koos al meteen het hazenpad, maar stopte na enige tijd, nadat hij was gaan slippen met zijn BMW.

Een van de agenten liep op de auto af en trok het portiek open. Plots reed de bestuurder in de achteruit weer weg, en sleurde de agent een stuk mee. Vervolgens dreigde de BMW rechtstreeks op de agent af te rijden.

Agent trok zijn dienstwapen

Dat was het moment dat de agent zijn dienstwapen trok. 'Ik was ervan overtuigd dat de bestuurder anders niet zou stoppen', zei de agent naderhand. D.P. week uit met zijn BMW toen hij de agent in schiethouding zag en ging er weer vandoor. Na de dollemansrit over de N207 en de N11 bij Alphen aan den Rijn, kon hij uiteindelijk toch aangehouden worden. De Pool bleek onder invloed te zijn van amfetamine en reed ook zonder rijbewijs.

De officier van justitie hekelde bij de rechtbank twee weken geleden de wilde rijstijl van de man. 'Inzittenden van de andere auto's hadden de dood kunnen vinden. Mijnheer heeft opzettelijk het leven van anderen in levensgevaar gebracht. Het was totaal zinloos wat hij deed.'

Gezocht door Poolse autoriteiten

De Poolse man blijkt door de Poolse autoriteiten gezocht te worden. 'Ik wilde wegkomen omdat ik in Polen twee jaar de gevangenis in moet', vertelde hij de rechtbank op de zitting. Hij zou er gezocht worden in verband met drugs. Hij wilde uitlevering kost wat kost voorkomen omdat de omstandigheden in Poolse gevangenissen voor gedetineerden uiterst belabberd zijn, maar wordt waarschijnlijk toch uitgeleverd.