Avondklok is een feit: van vuurwerk tot ‘laatste’ wandeling

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De allereerste avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog is zaterdag om 21.00 uur ingegaan. Tot en met 4.30 uur mag niemand meer buiten zijn, behalve als je daar een legitieme reden voor hebt. Bij het ingaan van de maatregel, die wisselende reacties oplevert, werd in Alphen aan den Rijn meteen vuurwerk afgestoken.

In het Alphense Europapark zijn op een gemiddelde zaterdagavond altijd wel wat mensen te zien. Van fietsers en voetgangers tot jongeren die komen of te ‘chillen’ of om te sporten in de buitenlucht. Nu haasten mensen zich vooral naar huis.

Een vrouw van Poolse afkomst kan met een gerust hart de hond uitlaten, aangezien de avondklok niet voor haar geldt. Ze heeft net haar jonge kind naar bed gebracht. ‘Wat ik van de avondklok vind? Ik vind het wel grappig’, reageert de vrouw, die anoniem wil blijven. ‘Zelf heb ik er geen last van, omdat ik eigenlijk nooit buiten ben op dit uur. Alleen als ik de hond uitlaat.’

Frisse neus halen

Om 20.45 uur lopen Mo (27) en Margo (26) het park in. Ze wonen om de hoek en willen even snel een frisse neus halen, nu het nog kan. Dat doen ze normaal nooit op zaterdagavond. Het invoeren van een avondklok vindt Mo maar onzin. ‘Het voelt alsof je opgesloten zit’, zegt hij. Margo zou liever zien dat er strenger toezicht wordt gehouden op het naleven van alle coronaregels op de werkvloer.

Terwijl de twee hun verhaal doen, passeert er een politiebusje op het fietspad. ‘Letten jullie op de tijd?’, vraagt een agente vanaf de bijrijdersstoel. Mo knikt en steekt zijn duim omhoog, maar eigenlijk zou hij die juist omlaag willen doen. Niet lang daarna trekt Margo aan de bel. ‘Kom, we gaan. Anders zijn we te laat.’

Klokslag 21.00 uur klinkt er vuurwerk in de verte. Een kwartiertje later ligt het Europapark er verlaten bij. De voetbalkooi, de halfpipes, de overdekte picknicktafels, de speeltoestellen en de tennisbaan; alles is leeg. Het is muisstil. Hoewel: wie goed luistert, hoort het gepiep en gekwaak van eendjes in het water. Die zijn waarschijnlijk geschrokken van het knalvuurwerk.

Lees ook: Dit weekend tientallen agenten en boa’s op straat vanwege avondklok: ‘Gelijk stevig signaal afgeven’