AZC Alphen wint eerste finalewedstrijd van UZSC Utrecht

ALPHEN AAN DEN RIJN - De eerste finalewedstrijd om het waterpolo-landskampioenschap is vrijdagavond gewonnen door AZC Alphen. De Alphenaren wonnen in de Domstad met 6-8 van UZSC Utrecht.

AZC ging sterk van start in Utrecht en kwam al snel op een comfortabele 0-2 voorsprong. Nadat UZSC-keeper Ruben Hoepelman een ongelukkig eigen doelpunt maakte, mikte Jacopo Mandolini raak met een fraaie backhand. In de nastoot van die treffer gaf de Italiaan zijn tegenstander een klap, waarvoor hij door de scheidsrechters werd weggestuurd en twee wedstrijden schorsing kreeg.

Direct gevolg was dat de Alphenaren vier minuten lang met een man minder verder moesten, maar daarin verdedigden ze hun voorsprong met verve. Aan het einde van de vermakelijke, in hoog tempo verlopen eerste periode had UZSC het verschil verkleind tot slechts één treffer (3-2), een marge die halverwege het duel werd gehandhaafd (4-5).

In een mat derde part slaagde de thuisploeg er als enige in om een keer te scoren, zodat het 5-5 stond voorafgaand aan het slotkwart. Daarin maakte AZC-topscorer Dejan Indjic zijn vierde doelpunt, verzilverde Filip Coric een strafworp, onderscheidde keeper Dylan Smith zich met een cruciale redding en maakte Andreas Miralis er op aangeven van Smith anderhalve minuut voor tijd 6-8 van.

Andere wedstrijden

Zaterdag om 20.00 uur is de tweede wedstrijd. Als AZC/UZSC wint in Alphen aan den Rijn, is AZC/UZSC kampioen van Nederland. Wint AZC/UZSC, volgt zondag een allesbeslissende derde wedstrijd. Studio Alphen zendt beide wedstrijden live uit op televisie en via een online-livestream.