Beeldje van Freddie Mercury gemaakt door Queen-fan brengt 8000 euro op

Foto: Sothebys

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK- Een houten beeldje van Freddie Mercury heeft woensdag 13 september bij de veiling van Sotheby’s in Londen 6985 Engelse Pond opgebracht, ruim 8000 euro. Het beeldje werd gemaakt door de Nederlandse houtbewerker Rob Verdoorn uit Hazerswoude-Rijndijk.

Halverwege augustus hoorde Verdoorn van een andere Nederlandse Queen-fan, Edger Hamer, dat zijn beeldje bij Sotheby’s in Londen geveild zou worden. Het beeldje stond bij Sotheby’s met een openingsbod van ongeveer 150 tot 200 euro.

Het houten beeldje van Freddie Mercury heeft 21 jaar lang in Garden Lodge gestaan in Londen. Verdoorn slaagde erin het beeldje 21 jaar geleden hoogstpersoonlijk te overhandigen bij Garden Lodge door zich voor te doen als postbode met een ‘special delivery’ voor Mary Austin. Zij was de beste vriendin van Freddie Mercury en beheerde zijn nalatenschap na diens overlijden in 1991.

Het bijzondere verhaal leverde Verdoorn de afgelopen weken veel media-aandacht op. Naast een artikel in het AD had hij interviews bij onder meer Radio 10, Radio 5 en Radio Veronica. Hij was op 11 oktober ook te zien in de talkshow van Humberto Tan.

Verdoorn had nooit gedacht dat zijn beeldje zoveel zou opbrengen bij de veiling: ‘In mijn wildste dromen dacht ik hooguit aan 700 tot 1000 euro. Nu heeft het meer dan 8000 euro opgeleverd, dat is echt bizar. Ik ben flabbergasted. Dit is total insane.’

De opbrengst gaat net als de rest van de veiling grotendeels naar verschillende AIDS-fondsen. Ondanks de hoge opbrengst zijn er ook gemengde gevoelens bij Verdoorn: ‘Het liefst had ik gezien dat Garden Lodge een museum was geworden, met daarin ook mijn beeldje. Dan hadden alle fans van Queen en Freddie Mercury het kunnen bewonderen.’