Bernadette Wolters: ‘Ik kon deze kans niet laten lopen’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Welgeteld één gemeenteraadsvergadering van ongeveer twintig minuten was Bernadette Wolters raadslid namens PvdA in Alphen aan den Rijn. Maar daar blijft het bij. Wolters, die lijsttrekker was in Alphen, wordt wethouder voor Natuurlijk Nieuwkoop.

'Dit is een prachtige kans die zich waarschijnlijk niet meer had voorgedaan als ik er niet op in was gegaan', zegt Wolters in en reactie. 'Ik ben geen 18 meer natuurlijk.' Ze geeft aan dat ze niet de ambitie had om per se nog één keer wethouder te worden. 'Ik zat ook niet in een pooltje. Ik ben gevraagd omdat iemand mij gevonden heeft. Ik voldoe aan kenmerken die zij belangrijk vindt.'

Natuurlijk Nieuwkoop is een lokale partij in Nieuwkoop met roots van PvdA, SP, GroenLinks en D66. Wolters gaat onder meer de sociale portefeuille voor haar rekening nemen. Het was Wolters' ambitie om wethouder in Alphen aan den Rijn te worden, maar PvdA zakte van vier naar twee zetels en kon een plek in de coalitie vergeten.

Kiezersbedrog

'Ik kan niet zo veel met het woord kiezersbedrog. Hoeveel mensen die op mij hebben gestemd zouden dat nu echt om mij als persoon gedaan hebben en niet omdat ik bovenaan op de lijst van PvdA sta? De fractie die er nu zit is heel goed en gaat PvdA verder te brengen', stelt Wolters.

Haar plek in de gemeenteraad wordt overgenomen door Ernst-Jan Straver. Als nummer twee van de partij leek hij zeker van een zetel, maar voor de tweede keer op rij moest Straver zijn plek afstaan aan een raadslid die op basis van voorkeursstemmen werd gekozen. Even zo vaak komt Straver alsnog in de gemeenteraad omdat de lijsttrekker voortijdig afzwaait als raadslid. Saillant detail is dat Straver na de gemeenteraadsverkiezingen afdelingsvoorzitter van PvdA is geworden. Hij heeft twee petten op. Enerzijds wil hij als afdelingsvoorzitter niet dat zijn lijsttrekker na één maand al opstapt, anderzijds komt daardoor voor hem een plek vrij in de gemeenteraad.

'Het is lastig uit te leggen naar de kiezers. Je gaat zoiets aan voor vier jaar. Soms komen er in de politiek kansen van buitenaf voorbij en dat moet je dan overwegen. Bernadette heeft die overweging gemaakt en kiest voor Nieuwkoop. We vinden dat lastig, maar kunnen het begrijpen', zegt Straver in zijn rol als afdelingsvoorzitter.

Geen afspraken

Met Wolters zijn geen afspraken gemaakt, zoals de aanstaande ex-wethouder Michel du Chatinier dat deed met ChristenUnie. Als Wolters niet in het college in Alphen zou komen heeft zij de vrijheid om niet voor vier jaar de gemeenteraad in te gaan. Of PvdA dit beleid gaat wijzigen? 'Nee', antwoordt Straver. 'In de lokale politiek blijft dit mogelijk. Wij gunnen haar deze kans.'

Als Straver zijn afdelingsvoorzitterspet afzet is er ook blijdschap. Straver keert terug in de gemeenteraad. 'Als al het papierwerk goed is geregeld word ik donderdagavond beëdigd en ben ik precies één maand geen raadslid geweest.' Straver zit in de fractie samen met Henk Goes. Wie van de twee het fractievoorzittersschap overneemt van Wolters moet nog bepaald worden.

Landelijk gebied en kleine kernen

Hoe is Natuurlijk Nieuwkoop bij Bernadette Wolters terecht gekomen? 'We zijn aan de hand van de onderwerpen in de portefeuille voor onze wethouder op zoek gegaan naar een geschikte kandidaat. Dan kijk je allereerst in je eigen omgeving, iemand die het gebied goed kent. Toen zijn we bij Bernadette uitgekomen', legt lijsttrekker Pien Schrama uit.

Schrama: 'Het is een persoon die bij onze partij past, iemand die goed is ingevoerd in het sociaal domein en de regio. Het is fijn als je een wethouder in het college hebt die het gevoel met het landelijk gebied en kleine kernen heeft. Dat is toch anders dan wanneer je iemand vanuit het stedelijk gebied hier naartoe zou halen.'