Bestuurscoup bij Alphia, voorzitter Ank de Groot stapt op

ALPHEN AAN DEN RIJN - Ank de Groot is per direct gestopt als voorzitter van Alphia. Ook vicevoorzitter Ton van Munsteren heeft zijn functie neergelegd. Aanleiding is de aanhoudende onrust bij de voetbalvereniging en de coup die op het bestuur is voorbereid.

Op maandag 10 februari is er een buitengewone ledenvergadering. Martijn van Dalen, Ed den Daas, Edwin Hengstmengel, Marcel Hart en Dennis van der Kaaij willen een nieuwe voorzitter, vicevoorzitter, penningmeester, secretaris en wedstrijdsecretaris. Zij hebben voldoende handtekeningen verzameld voor een extra ledenvergadering.

De huidige voorzitter, Ank de Groot, heeft daarop besloten op te stappen. Zij wil de stemming van de buitengewone ledenvergadering niet afwachten. Alleen als er een twee derde meerderheid is, had De Groot afgezet kunnen worden door de leden.

Al maanden onrustig

Bijna drie maanden geleden werd tijdens de reguliere algemene ledenvergadering al geprobeerd om De Groot af te zetten. Toen werd de motie van wantrouwen tegen De Groot niet gesteund door de leden en werd een nieuw bestuur, onder leiding van De Groot, met een ruime meerderheid gekozen.

'In de motie van wantrouwen stonden veel leugens en onwaarheden over mij als persoon en over mijn functioneren als voorzitter. Een motie die ook nog eens anoniem bij de krant door de brievenbus werd gegooid, waarna ook nog een aantal extra beschuldigingen volgden. Dat heeft ontzettend veel pijn gedaan', reageert De Groot.

Als belangrijkste reden voor de onrust, noemt De Groot de groei die Alphia heeft doorgemaakt de voorbije jaren. 'Helaas zat niet iedereen op hetzelfde spoor. Denk overigens niet dat het om hele grote zaken gaat. We hebben het over zaken als kantinebeleid, hygiëne, controle op de producten die verkocht worden in verband met wettelijke gestelde eisen.'

Onbeschoft

'Toch hield het niet op. De sfeer binnen de vereniging werd er niet beter op. Het gestook, geroddel en gelieg ging door (...) Ik ontving verder van diverse kanten hele vervelende en onbeschofte mails, berichten en opmerkingen. Alle fatsoensnormen zijn daarbij overtreden', vervolgt De Groot.

'De afgelopen periode kreeg ik het dringende verzoek om onmiddellijk op te stappen, dit ondanks de uitspraak van de ledenvergadering. Dit gebeurde zelfs nog in een mail op de dag vóór de nieuwjaarsreceptie met het dringend verzoek tijdens deze receptie mijn aftreden bekend te maken en dat het nieuwe bestuur klaar stond.'

Omdat de kwestie niet meer over de inhoud gaat, zeer persoonlijk is geworden en niet zou eindigen als bij de buitengewone ledenvergadering op 10 februari opnieuw het vertrouwen in De Groot als voorzitter wordt uitgesproken, zegt De Groot te hebben besloten om te stoppen bij Alphia.

Succesvolle periode

In de zeven jaar dat Ank de Groot voorzitter van Alphia was, is de vereniging in ledenaantal meer dan verdubbeld, financieel kerngezond geworden en met het eerste elftal gepromoveerd naar de derde klasse. In juni vierde Alphia het 100-jarig jubileum.

'Alphia is de club van mijn familie en ligt mij heel erg na aan het hart. Ik wil er echter niet de oorzaak van zijn dat er nog meer ruzie binnen de vereniging komt, want uiteindelijk is niemand groter dan de club', besluit De Groot.