Betere waterkwaliteit en toekomstbestendig bouwen als doel van Alphen en Rijnland

Het Aarkanaal Foto: Hoogheemraadschap Rijnland

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeente Alphen aan den Rijn en Hoogheemraadschap Rijnland slaan de handen ineen met de Strategische Samenwerkingsagenda voor de periode 2023-2026. Wethouders Relus Breeuwsma en Anouk Noordermeer hebben woensdag 13 december samen met hoogheemraad Hans Schouffoer de samenwerking bezegeld.

Met het samenwerkingsverband willen de gemeente en Rijnland de uitdagingen van het veranderende klimaat aangaan. Water en bodem worden sturend bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten, zoals de Gnephoekpolder. Om wateroverlast te voorkomen en droogte tegen te gaan.

Daarnaast liggen er volgens beide partijen ook uitdagingen in toekomstbestendig bouwen. Het verbeteren van de zwemwaterkwaliteit in de Zegerplas en bestrijding van calamiteiten zijn twee andere punten die hoog op de agenda staan.

‘Klimaatverandering niet los van elkaar op te lossen’

'Gemeente en waterschap hebben ieder hun eigen taken, maar we kunnen de effecten van klimaatverandering niet los van elkaar oplossen', vertelt wethouder Breeuwsma.

Zijn collega-wethouder Noordermeer vult aan: 'We hebben te maken met steeds extremer weer. Denk aan de extreme neerslag van 2018 in Boskoop of aan de juist extreem droge periodes. Dit vraagt om gemeenschappelijke investeringen, het uitwisselen van kennis en het bedenken van duurzame oplossingen.'

Hoogheemraad Hans Schouffoer is positief over de samenwerking. 'Door gezamenlijk, toekomstgericht het watervraagstuk onder ogen te zien, zorgen we voor droge voeten, schoon water en meer biodiversiteit in Alphen aan den Rijn. Dat draagt bij aan een prettige leefomgeving en een positieve uitstraling van de gemeente. Het is een win-winsituatie.'