Bevrijdingsfestival op Rijnplein: groter podium en op andere plek dan eerdere jaren

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Alphens Bevrijdingsfestival komt er weer bijna aan. Nog een kleine maand voordat het evenement plaatsvindt op zondag 5 mei. De organisatie wilde dit jaar een Bevrijdingsfestival met 'een Alphens tintje'. 'We wilden het voor en door Alphenaren doen', vertelt Frank Schildkamp, voorzitter van het bevrijdingsfestival, in het radioprogramma De Ochtendshow van Studio Alphen. En, er komt een nieuwe indeling op het Rijnplein.

De line-up voor het Rijnplein werd eind vorige week al bekendgemaakt. Die bestaat uit Waylon, BENR, dj Ruben van der Meer, Pater Moeskroen, Daya Hendriks, Wild Romance en De Grote. 'We starten iets eerder in de middag en hebben gekozen voor een opbouw met een Alphens tintje', legt Schildkamp uit.

Regionaal talent krijgt een podium tijdens het bevrijdingsfestial. Bij de band Wild Romance is drummer Jan ‘t Hoen een Alphenaar. 'Hij vindt het ontzettend leuk om in Alphen te spelen.' Daarnaast komen Daya Hendriks en De Grote ook uit Alphen aan den Rijn.

‘Andere doelgroepen bereiken’

Toch blijft ook de betekenis van de dag zelf belangrijk volgens Schildkamp. 'Het is een klein maar ook serieus feestje. We willen stilstaan bij de vrijheid. Op deze manier denken we als organisatie dat er ook mensen uit de regio komen kijken bij ons.' Niet alleen op het Rijnplein staat er dit jaar een podium: bij de Aarkade is namelijk door de winkeliersvereniging een vlonder op het water neergelegd voor het culturele podium.

'Dat gaan we dit jaar eens een keer uitproberen', verklaart Schildkamp. 'We denken daarmee weer andere doelgroepen te binden en meer mensen te bereiken om nog breder en meer gezamenlijk de vrijheid te vieren.' Op het culturele podium zullen culturele activiteiten en schoolbandjes te zien en te horen zijn.

Het staat los van het Rijnplein, daar is een wat meer breed en populairder programma. 'Voor dit jaar is er ook gekeken voor klassiek, maar dat is helaas niet gelukt omdat het een zondag is', vertelt de voorzitter. 'Dus dat is eventueel voor volgend jaar een uitbreiding. Nu hadden we een mooie verbinding met cultuurmakelaar KHABBAZ om te kijken welk Alphense culturele talenten we een podium konden geven.'

Indeling van podium

Normaal gesproken staat het podium op het Rijnplein met de rug naar Theater Castellum toe, maar daar komt echter dit jaar verandering in. 'Vorig jaar was het druk, tot op de Alphense brug stonden er mensen. Daarom hebben we gekeken naar hoe we het plein anders in kunnen delen.'

'Het is niet zo'n handig plein met de trappen in het midden. Het is een heel gezellig plein, maar qua inrichting is het lastig en dat zag je ook op de jaarmarkt. We gaan nu parallel aan de Oude Rijn een podium neerzetten, net zoals bij de sinterklaasintocht. Dat is een vrij groot podium over de hele breedte.'

De nieuwe indeling van het podium zorgt echter wel voor logistieke uitdagingen: 'Daarom hebben we een hele hoop spierballen achter de schermen die alles gaan rollen. Ik geloof dat ze honderd meter moeten overbruggen om alle artiesten op tijd op het podium te krijgen. Het is dus niet de slimste plek, maar wel de mooiste.'

Lees ook: Waylon hoofdact op bevrijdingsfestival in Alphen aan den Rijn

Hieronder is het interview met Frank Schildkamp te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.