Bewoners Marokkostraat voelen zich gepasseerd

Foto: Google Street View

ALPHEN AAN DEN RIJN - De bewoners van woonwagens aan de Marokkostraat moeten verhuizen, omdat de grond verzakt en er onveilige situaties ontstaan. De gemeenteraad stemde in met een sociaal plan voor de verhuizing, maar de bewoners waren daar niet van op de hoogte. 'Er is nu een sociaal plan doorgedrukt, waar wij überhaupt niet van wisten dat het in de commissie zou komen', zegt bewoonster Diana. 

Sociaal plan 

In een commissievergadering eind september werd het sociaal plan door de fracties besproken. De rechten en plichten van de bewoners staan erin beschreven, de tijdsperiode waarin het een en ander plaats moet vinden en de onkostenvergoedingen die voor de verhuizing beschikbaar worden gesteld. Alle partijen stonden achter het plan en dus werd het een hamerstuk in de gemeenteraadsvergadering van afgelopen week. 

'We hebben het van internet moeten vernemen', vertelt bewoonster Diana. Voordat het plan werd gemaakt, zijn er bewonersavonden geweest. Daarna is het plan niet meer met de bewoners besproken, aldus Diana. 'We willen heel graag weg daar, maar nu is het plan over ons gemaakt en niet met ons.'

Geen inspraak bewoners en onvolledige informatie

'We hadden de bewoners bij de commissievergadering moeten hebben. Welke Alphenaar zit nou continu met zijn neus in dat Witte Weekblad', zegt Gé Kapteijn, raadslid van GroenLinks. 'Waarom zijn ze niet uitgenodigd door de gemeente? Dat vind ik jammer.'

Verder was de informatie ten tijde van de commissievergadering niet volledig en kregen de raadsleden na de vergadering nieuwe informatie onder ogen. 'Wij hebben dus een besluit genomen op basis van onvolledige informatie', aldus Kapteijn. 

Om die reden stemden diverse partijen tegen het plan: RijnGouweLokaal, Forum voor Democratie, SP, GroenLinks en PvdA. De tegenstemmers vormden echter geen meerderheid en dus kan het sociaal plan doorgang vinden. 

Diana laat het daar niet bij zitten. 'Wij gaan hier zeker tegen in bezwaar.'