Bijdragen aan natuurherstel: BlueLinked doet dat met ‘TinyOcean’

Foto: Bart van Engeldorp Gastelaars - Picturing Wildlife

HAZERSWOUDE-DORP - ‘Één vis op je bord, één vis in zee’, dat is het motto van BlueLinked. Het bedrijf uit Hazerswoude-Dorp wil dat voedselproductie en natuurherstel hand in hand gaan en werkt daarom aan het verduurzamen van de visketen. Om dit te bereiken wordt er gewerkt aan verschillende projecten en producten, waaronder het zeekweeksysteem TinyOcean. 

Het kweeksysteem TinyOcean, wat ontwikkeld is door BlueLinked zelf, draagt onder meer bij aan natuurherstel. Zo wordt er vis gekweekt voor consumptiedoeleinden, waardoor de vissen niet meer uit de natuur gehaald hoeven te worden en wil BlueLinked actief mariene organismen gaan uitzetten. Door onder meer de flexibiliteit van het kweeksysteem, wil het bedrijf ook tropische vissoorten kweken. Binnen TinyOcean worden ecologische systemen nagebootst om dit mogelijk te maken. 

Dit nabootsen van ecologische systemen gebeurt op een unieke manier, zo vertelt Leodie Kruidhof, projectmanager bij BlueLinked. ‘Bij het nabootsen van deze ecologische systemen proberen we de gehele voedselketen in het systeem te huisvesten, waardoor veel verschillende soorten schelp- en waterdieren in deze ‘kleine oceanen’ op een gewone manier kunnen opgroeien.’

Circulair en diervriendelijk

Het gehele systeem is volledig circulair ingericht. ‘Er wordt gewerkt met een natuurlijk filtersysteem, waardoor het water nooit ververst hoeft te worden. Op deze manier zijn we niet afhankelijk van een constante watertoevoer en komen de dieren niet in aanraking met water dat wij niet kennen. Het ecologische systeem dat in zo’n ‘kleine oceaan’ wordt nagebootst, is dus altijd gegarandeerd van schoonheid wat betreft het water. Het systeem is mede daardoor duurzaam, diervriendelijk en circulair.’

Bij dit alles staat ook de gezondheid van de dieren zeker voorop. In andere aquacultuur systemen is sprake van een hoge dichtheid, niet natuurlijk voedsel en worden er veel antibiotica en chemicaliën gebruikt, met ongezonde populaties als gevolg. ‘Bij BlueLinked bootsen we natuurlijke ecosystemen na, waar we dus gebruikmaken van een natuurlijke voedselbron en waar we werken zonder allerlei chemicaliën. Bovendien werken we met een minder hoge dichtheid’, aldus Kruidhof. ‘Door deze natuurlijke ecologische systemen na te bootsen, willen we gezonde dieren ter wereld brengen.’

Voedselproductie

BlueLinked let verder op de voedselproductie en wil door het kweken van onder meer verschillende soorten vis, meer duurzaam geproduceerde vis in de schappen van de supermarkt krijgen. Daarnaast wordt ook een deel van de gekweekte soorten uitgezet om zo de natuur een handje te helpen. 

Gelet op dit doel, wordt er goed bijgehouden welke vissoorten veel verkocht worden. ‘Om dit alles in goede banen te leiden, doen we het nodige marktonderzoek’, voegt Kruidhof toe. ‘Naast dat we kijken naar de commerciële waarde van een bepaalde vissoort, letten we ook op het ecologische belang van een soort en de mate waarin natuurherstel mogelijk is. We kunnen ook meerdere soorten tegelijkertijd kweken, maar er moet wel altijd een overweging worden gemaakt.’

Andere projecten

Naast het kweeksysteem TinyOcean is BlueLinked ook bezig met verschillende projecten om haar doelen te verwezenlijken. Zo heeft het bedrijf zich ingezet voor het herstel van haaien en roggen door deze soorten te kweken en uit te zetten in de natuur. Onder de projectnaam ‘Zeeboerderij op het land’ wordt er gewerkt aan een plek waar innovatie op het gebied van de mariene kweek kan plaatsvinden. Verder wordt er aandacht besteed aan rifherstel door het ontwikkelen van zogenaamde riftegels. 

Het is echter het kweeksysteem TinyOcean dat momenteel de meeste aandacht krijgt, zo maakt ook Kruidhof duidelijk. ‘Alles draait nu echt om de ‘kleine oceanen’. We zijn volop bezig met het doorontwikkelen van dit zeekweeksysteem. Wat betreft het bijbehorende technische systeem willen we dan ook nog groeien. Onze wens is om op een punt te komen dat we alles kunnen volgen in het water, zodat we nog beter kunnen begrijpen hoe het systeem precies werkt en we nog meer kunnen bijdragen aan het actief herstel van ingestorte natuursystemen en aan het oplossen van het huidige voedselvraagstuk.’

In de rubriek Groen, Groener, Groenst van Studio Alphen komen duurzame initiatieven en ontwikkelingen aan bod, van klein tot groot. Heb jij een tip voor deze rubriek? Laat het ons weten via deze pagina.