Bijstandsgerechtigde kan zich foutje permitteren

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wie een bijstandsuitkering krijgt en de gemeente moet informeren over financiële zaken, kan zich binnenkort een foutje permitteren. De gemeente gaat het boetebeleid aanpassen. Per 1 januari 2025 komt er een wetswijziging waardoor de focus niet op sanctioneren, maar op informeren komt te liggen. 

Op dit moment zijn gemeentes verplicht om een uitkering terug te vorderen wanneer een uitkeringsgerechtigde onjuiste inlichtingen geeft. Dat zorgt er soms voor dat mensen die een kleine vergissing maken, flink gekort worden. Hoewel de landelijke wetswijziging nog even duurt, wil Alphen vast beginnen met het nieuwe beleid. 

In gesprek

'Als er iets niet is doorgegeven, gaan we met de menselijke maat kijken wat er misging', aldus wethouder Anouk Noordermeer. Eerder moest een vrouw uit Wijdemeren al eens 2800 euro terugbetalen omdat zij jarenlang boodschappen kreeg van haar moeder. Noordermeer: 'Voortaan is een gesprek mogelijk, wat hopelijk leidt tot verbeterd gedrag.'

Bij situaties waar sprake is van grove nalatigheid of het bewust achterhouden van informatie, worden nog steeds boetes uitgedeeld.