‘Bontekoe kwam bij herhaling met eigen moties en stukken in de krant zonder vooroverleg’

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - André de Jeu, de politiek leider van Nieuw Elan, noemt het wegsturen van Peter Bontekoe een optelsom. Dat het Boskoopse raadslid door bleef gaan met eigen moties indienen en artikelen liet optekenen in de media zonder daarover van te voren overleg te voeren, is de reden. De druppel die de emmer doet overlopen is een motie die Bontekoe deze weken wil steunen over de 333-meter ijsbaan in Leiden, terwijl Nieuw Elan tegen de motie is.

'Als je in een fractie van tien personen zit, moet je het samen doen en zaken delen met elkaar. Dan kun je niet met verrassingen komen. Je kunt niet spontaan met moties of artikelen in de krant komen als coalitiepartij, zonder dat je elkaar informeert. Je moet zorgvuldigheid betrachten met je eigen fractie en de coalitie', verwoordt De Jeu de optelsom daags later. 'Dat gaat bij herhaling niet goed. Op een gegeven moment komt dan het moment dat je niet verder kan gaan met elkaar. En dan moet je elkaar niet beschadigen, maar eerlijk tegen elkaar zeggen dat het niet werkt.'

De Jeu noemt Bontekoe activistisch. 'Hij gaat helemaal voor één onderwerp. Als coalitiepartijen moeten we soms afwegingen maken die verder gaan met dat ene onderwerp. En als je beslist aan het één geld uit te geven, kan dat soms voor iets anders niet. Daar moet je een afweging in maken', vervolgt De Jeu. 'Je kunt niet alleen rechtdoor lopen, maar je moet soms ook opzij kijken.' Nieuw Elan hoopt dat Bontekoe zijn zetel inlevert. Of dat gebeurt wordt medio december duidelijk.

Lees ook: Peter Bontekoe: nieuwe motie schaatsbaan Leiden reden voor breuk met Nieuw Elan