Boskoopse woningen Julianastraat en Oranjestraat pas in 2025 gesloopt

Foto: John van der Tol

BOSKOOP – De 44 woningen in de Julianastraat en de twee aan de naastgelegen Oranjestraat worden pas begin volgend jaar gesloopt. Dit komt doordat Woningcorporatie Woonforte nog moet wachten op de sloopvergunning. Vanwege vergunningen kan de nieuwbouw ook pas op zijn vroegst in 2025 beginnen. Afhankelijk van eventueel bezwaar kan dit zelfs nog later beginnen.

Een groep raadsleden is woensdag 28 februari in gesprek gegaan met Woonforte. Tijdens dat gesprek heeft de woningcorporatie een aantal zaken bekendgemaakt.

Normaal eerder geïnformeerd

De Boskoopse huizen staan al tien jaar op de slooplijst van Woonforte. Onder normale omstandigheden worden de bewoners veel eerder geïnformeerd over de sloop van woningen volgens de woningcorporatie.

'Toen in 2023 enkele woningen vrijkwamen voor verhuur zagen onze opzichters problemen. Die hebben we laten onderzoeken door een onafhankelijk bedrijf, Alphaplan. Uit het onderzoek blijkt dat de verslechtering sneller is gegaan dan verwacht', schreef Woonforte op haar website.

Niet meer huur tot nieuwbouw klaar is

Eerder werd al bekend dat bewoners een vervangende woonruimte krijgen aangeboden. Een sociale weging vindt plaats om te bepalen waar mensen een huis krijgen aangeboden. Er komt ook een zorgtraject voor bewoners die daar behoefte aan hebben. Na de verhuizing van de bewoners worden de huidige huizen onbewoonbaar gemaakt om woningkraak te voorkomen.

Bewoners hoeven niet meer dan hun huidige huur te betalen totdat de nieuwbouw klaar is. De huidige huur ligt tussen de 400 en 700 euro. Daarna gaan ze een nieuwe huur betalen. Woonforte erkent dat er een kans is dat deze huur hoger is dan de huidige huur. Voor mensen met een laag inkomen kan dit een probleem zijn.

Daarnaast komt er een klankbordgroep waarin de bewoners kunnen meepraten over hoe de nieuwe huizen eruit komen te zien. Bij de nieuwbouw wordt er niet geheid, maar geboord.

Lees ook: Dit vinden raadsleden van de sloop van 46 Boskoopse huizen