Bouw villa’s in pastorietuin Scheepjeskerk na massaal protest van de baan

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - In de pastorie en de -tuin van de Scheepjeskerk (Bernarduskerk) in Hazerswoude-Rijndijk gaan geen woningen gebouwd worden. De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn steekt op het allerlaatste moment een stokje voor de plannen, bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad. De politieke partijen laten zich overhalen door de grote hoeveelheid weerstand die heerst bij omwonenden.

In de pastorie zouden drie appartementen gerealiseerd worden en in de tuin moesten zeven villa's gebouwd worden. Daar was aanvankelijk akkoord op gegeven door de toenmalige gemeente Rijnwoude, maar anno 2017 zijn de meningen 180 graden gedraaid. Buurtbewoners startten een handtekeningenactie, waar ongeveer 600 tegenstanders zich bij aansloten. De gemeenteraad gaat in december tegen de wijziging van het bestemming stemmen. Daardoor gaat de bouw niet door.

De complete gemeenteraad is tegen. Alleen Nieuw Elan, wiens wethouder het bestemmingsplan in zijn portefeuille heeft na het vertrek van wethouder Tseard Hoekstra (VVD), liet in het midden of zij voor of tegen is, maar zal naar verwachting ook tegen gaan stemmen. Partijen als CDA en RijnGouweLokaal, en vermoedelijk ook Nieuw Elan, vinden de plannen niet verkeerd maar hebben zich laten overtuigen door de buurtbewoners. Om die reden stemmen zij tegen.

Onderhoud betalen dankzij studio's

Tientallen mensen protesteerden donderdagavond met spandoeken tijdens de vergadering in het gemeentehuis tegen de plannen. Stichting Scheepjeskerk heeft een alternatief plan en de gemeenteraad steunt dat initiatief: voor het onderhoud op lange termijn van de Scheepjeskerk - omdat verwacht wordt dat fondsen ooit stoppen met bijdrages - gaan in de pastorie woningstudio's gebouwd worden om geld te genereren voor het onderhoud.

Vrijwilligers onderhouden de kerk. Nu wordt er nog 'gekerkt' in de Scheepjeskerk, waardoor er financiële middelen zijn voor het onderhoud. Zodra de kerk zou sluiten, zou het onderhoud in gedrang komen. Daarom moeten er studio's in de pastorie komen, want het gebouw moet hoe dan ook behouden blijven. In die studio's kunnen starters uit de omgeving wonen die nog niet het geld hebben voor andere woonruimten.