Brand in gymzaal aan Vliestroom, uitrukken voor brandjes en ME treedt op in Rode Dorp

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De jaarwisseling is in gemeente Alphen aan den Rijn rustiger verlopen dan vorig jaar. Wel ontstond brand in een gymzaal aan de Vliestroom, er is een flinke buitenbrand geblust, vuurwerk vernielde een voordeur, de ME trad op in het Rode Dorp en bij een incident is met zwaar vuurwerk naar hulpverleners gegooid.

De brand bij de tafeltennisvereniging in de gymzaal aan de Vliestroom ontstond zaterdag rond 21.45 uur nadat een raam was vernield en vuurwerk naar binnen was gegooid. De brandweer heeft de deur geforceerd en kon voorkomen dat het vuur groter werd. Het raam en deur zijn afgedicht. De politie verrichtte direct onderzoek.

Op hetzelfde tijdstip kregen de hulpdiensten een melding dat in een woning op de Ridderhoflaan in Koudekerk aan den Rijn vuurwerk in de brievenbus was gedaan en ontploft. Hierdoor was de voordeur vernield en de hal lag bezaaid met splinters van de deur. De politie heeft ook deze zaak in onderzoek.

Onrust Rode Dorp

Rond 3.00 uur heeft de brandweer, onder begeleiding van de Mobiele Eenheid, een flinke buitenbrand geblust in het Rode Dorp in Alphen aan den Rijn. Omstanders hadden een grote stapel pallets en afval in brand gestoken. De gemeente assisteerde om het verbrande materiaal te verwijderen.

Ook in de Julianastraat in Alphen aan den Rijn was het onrustig. Bij de horeca hing een grimmige sfeer. Er was een aantal opstootjes waardoor de politie de hele nacht bezig is geweest met het uit elkaar halen van dronken mensen.

Geen aangiftes hulpverleners

Voor zover bekend is door hulpverleners in Veiligheidsregio Hollands Midden geen aangifte gedaan. Over het algemeen hebben zij hun werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren, meldt de Veiligheidsregio. In een enkel geval was sprake van een grimmige sfeer bij het optreden van de hulpdiensten. Waaronder tijdens een incident in Alphen aan den Rijn waar met zwaar vuurwerk naar hulpverleners werd gegooid.

Slachtoffers

Voor de gehele Veiligheidsregio Hollands Midden zijn in totaal 41 personen in behandeling genomen die in verband kunnen worden gebracht met de jaarwisseling. Hieronder waren negentien slachtoffers die zijn behandeld met vuurwerkletsel. Er zijn zes personen in behandeling genomen na letsel door vechtpartijen en is er één persoon behandeld na een ongeval in het verkeer. Ook zijn er twaalf slachtoffers van dronkenschap behandeld en vier personen met drugs gerelateerde klachten.

Meldingen

In totaal moest de brandweer uitrukken voor acht meldingen van vooral container- en kleine afvalbranden. Daarbij was er de brand in de gymzaal. En laat in de nacht heeft de brandweer met ondersteuning van de ME een grote buitenbrand geblust. Vorig jaar moest de brandweer zestien keer uitrukken.

De politie ging af op twintig jaarwisseling gerelateerde incidenten. Tegen 43 jaarwisseling gerelateerde incidenten in 2021-2022 een duidelijke vermindering.