Isabella (13) mag zich ‘meesterbakker’ noemen: ‘Hoe zoeter, hoe lekkerder’

'Meesterbakker' Isabella de Roo met de tweekoppige jury: Sinterklaas en schooldirecteur Dennis Catsb Foto: Studio Alphen

HAZERSWOUDE-DORP - Bloednerveus loopt Isabella de Roo (13) het podium op. De tweedejaars havoleerling is zojuist uitgeroepen tot winnaar van 'Heel Rijnwoude Bakt', een taartenwedstrijd op haar middelbare school. 'Mijn hele hart ging tekeer', reageert ze even later blij verrast. 'Ik had het echt niet verwacht.'

Haar creatieve bakwerk, gebaseerd op sneeuwpop Olaf uit de Disney-animatiefilm Frozen, is als beste bevonden van de 32 taarten die door leerlingen (én één docent) zijn afgeleverd op het Groene Hart Rijnwoude in Hazerswoude-Dorp. Daardoor mag Isabella - behalve 50 euro bijschrijven - zich een jaar lang 'meesterbakker van Rijnwoude' noemen.

'Wat er allemaal in zit? Cake met vanille-extract, cake met amandelextract, een soort crème van limoen-cheesecake, speculoos, marsepein, witte chocola, melkchocola en glazuur. O ja, en een brownie met stroopkoek', somt Isabella schijnbaar achteloos de lijst van ingrediënten op. 'Hoe zoeter, hoe lekkerder, vind ik zelf.'

'Combinatie van knapperig met fris'

Dat ze bijna zes uur bezig is geweest, valt volgens juryvoorzitter Dennis Catsburg duidelijk te proeven. De schooldirecteur toont zich behoorlijk onder de indruk van het winnende bakwerk. 'We dachten dat-ie heel zoet zou zijn. Maar het was een heel goede combinatie van zoet, met iets knapperigs erin van de witte chocola, en een redelijk frisse binnenkant. Dat gaf een heel prettige smaak', oordeelt de hobbybakker.

De taartenbakwedstrijd is niet alleen vermakelijk voor leerlingen en leraren, het evenement dient ook een hoger doel. De school opent namelijk een ochtend haar deuren voor ouderen om in contact met jongeren te komen, zoals op meer plekken in het dorp gebeurt. Als opmaat naar de donkere dagen voor kerst.

Spreekvaardigheid en gastheerschap

'Heel veel mensen komen langs de school en hebben geen idee wat er zich binnen afspeelt', vertelt docente Nederlands en initiatiefneemster Martine Timmermans. 'Het leek ons leuk om die mensen uit te nodigen, en leerlingen daardoor ook spreekvaardigheid en gastheerschap te leren. En dat hebben ze met verve uitgevoerd.'

Zo wordt door sommige scholieren een rondleiding door het gebouw gegeven en maken anderen weer een praatje met mensen die ze niet kennen. Heel waardevol en leerzaam, aldus Timmermans. 'We hebben geoefend op wat je zegt als iemand binnenkomt, hoe je iemand helpt met zijn jas en hoe je diegene naar zijn plaats wijst. Gaandeweg de ochtend zie je de leerlingen groeien en opbloeien', stelt ze tevreden vast.

'Dit zijn allemaal kleinkinderen'

Een echtpaar dat al bijna 50 jaar in het dorp woonachtig is, kletst wat af met de jonge garde. 'Daar geniet ik van', verklaart Klaas Hoogendoorn, die zelf op de school ooit sollicitatie-les heeft gegeven aan derdeklassers. 'Met mijn kleinkinderen heb ik ontdekt dat dat heel erg leuk is. En dit zijn allemaal kleinkinderen, voor mijn gevoel.' De leerlingen aan tafel kunnen een glimlach niet onderdrukken als ze dat horen.

'Het is altijd leuk om bij die leefwereld betrokken te zijn', vindt zijn vrouw Ge, eind vorige eeuw nog wethouder namens het CDA in de voormalige gemeente Rijnwoude. 'Dit was een heel mooie kans om te zien hoe creatief ze zijn, en om het gebouw te zien.' En de taarten? Lachend: 'Die waren zo lekker, dat ik het niet bij één stukje heb kunnen laten.'

Voor herhaling vatbaar

Waar het bezoek op leeftijd kosteloos een vorkje mee mag prikken, worden de resterende stukjes taart verkocht voor het goede doel: de huttenbouw in Hazerswoude-Dorp. Het bakfestijn is directeur Dennis Catsburg in elk geval goed bevallen. 'Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje vol zit. Maar dit is zeker voor herhaling vatbaar.'

Lees ook: Alphense Heel Holland Bakt-kandidaat Zineb blikt terug: ‘Het was pittig, maar ik had niks willen missen’