Burgemeester Spies kent geen genade met overtreders avondklok: ‘Het is gelijk 95 euro, bingo’

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wie lak heeft aan de avondklok en zich zonder geldige reden op straat begeeft in de gemeente Alphen aan den Rijn, krijgt zonder waarschuwing een boete. Dat kondigt burgemeester Liesbeth Spies (CDA) vrijdag aan tijdens een uitgebreid interview met Studio Alphen, waarin ze vooruitblikt op de invoering van de avondklok en ingaat op het handhaven en de reden van de ingrijpende maatregel. 'Het is gelijk 95 euro, bingo.'

'Wie zich op straat vertoont, loopt een hele grote kans een handhaver tegen te komen', waarschuwt Spies. De burgemeester belooft dat tientallen politieagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) rondrijden om 'meteen tijdens het eerste weekend een heel stevig signaal af te geven'.

'Je maakt mij niet wijs dat in heel Nederland nog iemand te vinden is die niet weet dat we vanaf zaterdag een avondklok hebben. Dan is de fase van aanspreken, waarschuwen en vriendelijk vragen om het niet nog een keer te doen voorbij', vindt Spies. Alleen wie in het geval van nood de straat op moet en nog niet de benodigde (werkgevers)papieren op orde heeft, kan rekenen op 'maatwerk' in de eerste dagen.

Het interview met burgemeester Liesbeth Spies over de avondklok is hieronder in twee delen te bekijken.