Burgemeester Spies laat keuze kleur Piet aan individuele sinterklaascomités

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) wil de organisaties van de verschillende sinterklaasintochten vrijlaten in de keuze voor de kleur van Piet. Dat zegt de burgemeester van Alphen aan den Rijn in haar maandelijkse interview met Studio Alphen, waarin ze onder andere reageert op de introductie van roetveegpieten tijdens de lokale intocht in de plaats Alphen aan den Rijn.

'Ik heb waardering voor het lef dat de organisatie laat zien', zegt Spies. 'Ze hebben heel goed aangegeven voor welk dilemma ze staan. Ze willen inclusief zijn, dus iedereen welkom heten bij de viering van Sinterklaas. Maar ze willen ook eer doen aan de traditie. Ik realiseer me dat het zoeken van een balans tussen inclusief willen zijn en het voortzetten van de traditie, een heel lastige is.'

Verschil voor kinderen?

Haar mening over de keuze wil de burgemeester niet geven. Wel geeft Spies aan te denken dat kinderen evenveel houden van roetveegpiet als van zwarte piet. Of ze met een aanbeveling komt voor de lijn die de andere comités aan zouden moeten houden, weet Spies nog niet. In oktober zit de burgemeester om tafel met alle lokale organisaties.

De organisatie van de Alphense intocht zei begin juli bij het bekendmaken van de verandering te hopen dat andere intochten in de gemeente Alphen aan den Rijn - scholen, kinderdagverblijven en sportverenigingen - hun voorbeeld volgen, zodat één lijn getrokken wordt en de Alphense intocht niet 'alleen' staat.

'Onze kinderen zullen opgroeien met roetveegpieten, of wij volwassenen dat nou willen of niet', sprak intochtvoorzitter Robbert Zantingh, doelend op het landelijke Sinterklaasjournaal. 'Daarom denk ik dat het aan ons als volwassenen de taak is, om met elkaar de roetveegpiet zo normaal mogelijk te maken. Ik denk dat het een beweging is, die onvermijdelijk is.'

Middenweg

Volgens burgemeester Spies moet naar een middenweg worden gezocht voor de discussie die landelijk speelt. 'Ik heb moeite met mensen die met grote woorden recht tegenover elkaar staan', zegt ze. 'Ik wil een oproep doen aan beide kampen om het gesprek met elkaar te voeren en niet alleen stellingen te poneren. Te kijken hoe we een traditie die ons allemaal heel dierbaar is, met respect voor inclusie, een nieuwe vorm kunnen geven.'

'Zwarte piet was vlak na de oorlog roetveeg. Hij is in de jaren daarna zwarter geworden. In Alphen komen daar nu roetveegpieten bij. Ik denk dat we van onderop die ontwikkeling een kans moeten geven, zonder dat we vanuit de overheid voorschrijven hoe het moet', besluit Spies.

In een maandelijks interview met Studio Alphen, dat hieronder te bekijken is, neemt burgemeester Liesbeth Spies de actualiteiten van de laatste weken door. Spies reageert op de verdrinking van een kind (4) in de Zegerplas, het lachgasverbod, de grote brand bij tapasrestaurant Proto, de introductie van roetveegpiet en de plannen voor de aankomende jaarwisseling.