Gepubliceerd op 25 Maart 2020 om 8.55 uur

Burgemeester Spies waarschuwt: vanaf donderdag coronaboetes

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wie zich vanaf donderdag in de gemeente Alphen niet houdt aan de nieuwe coronamaatregelen van de regering, kan rekenen op een fikse boete. Dat kondigt burgemeester Liesbeth Spies (CDA) aan. Tot donderdag wordt er gewaarschuwd, daarna niet meer.

Het is niet toegestaan om met drie personen of meer over straat te lopen en al dan niet toevallig binnen anderhalve meter afstand van elkaar komen. Uitzonderingen zijn mensen uit hetzelfde huishouden en spelende kinderen tot en met twaalf jaar onder toezicht van een ouder of voogd die onderling wel anderhalve meter afstand bewaren. Winkels moeten een deurbeleid hanteren en ook markten moeten maatregelen treffen zodat mensen voldoende afstand van elkaar houden.

'We hadden het liefst gehad dat deze extra maatregelen niet nodig waren. Tegelijkertijd hebben we afgelopen weekend, ook zeker zaterdag in Alphen, gezien dat het voor heel veel mensen moeilijk te bevatten is dat we in een serieuze crisis zitten', aldus Spies.

'Gekken die zich er niet aan houden'

Onder meer in het Europapark en rond de Zegerplas (beiden Alphen aan den Rijn), het Bentwoud (Benthuizen) en op sportvelden waren te veel mensen. 'Daar was het echt drukker dan je zou willen', constateerde Spies. 'Mensen zijn met elkaar leuke dingen aan het doen. En natuurlijk wil je dat graag met dit fantastische weer. Maar je moet je gezonde verstand gebruiken, het kan niet.'

De gekken die zich er niet aan houden, zoals de burgemeester hen noemt, krijgen vanaf donderdag een boete. 'Ik hoop dat mensen zich spontaan houden aan de richtlijnen die echt niet voor niets zijn. Corona gaat geen deur voorbij als we niet uitkijken. Maar die paar mensen bij wie dat kennelijk nog steeds niet aan het verstand te peuteren is, moeten we beboeten. Wie dan niet goedschiks wil, moet dat maar in de portemonnee voelen.'

Gebieden worden niet afgesloten

Burgemeester Spies heeft vanaf donderdag de mogelijkheid om drukke gebieden af te sluiten. Met uitzondering van het overvolle Urban Athletes Park bij de Zegerplas gaat dat niet gebeuren. Nog niet. 'Ik heb goede hoop dat na afgelopen weekend en de extra maatregelen die er sinds maandagavond zijn, iedereen zich nog bewuster is geworden van de hele serieuze situatie waarin we ons bevinden.'

Spies: 'Mensen kunnen het verdienen dat het Zegerslootgebied, het Bentwoud en de openbare ruimten niet afgesloten worden. Maar daar hoort wel de tegenprestatie bij dat we ons houden aan de anderhalve meter afstand, dat we niet op een kluitje staan en niet langer naar buiten gaan dan nodig is.

'Doe alsjeblieft mee om het mogelijk te houden dat we in Alphen overal naar buiten kunnen blijven gaan en dat ik geen maatregelen hoef te nemen om bepaalde gebieden echt af te sluiten', besluit Spies. Hoe hoog zijn de boetes? Dat wordt woensdag landelijk vastgesteld: ongeveer 400 euro voor particulieren en 4000 euro voor bedrijven. De bijbehorende noodverordening, die het uitdelen van bekeuringen mogelijk maakt, wordt donderdag van kracht.

advertentie
 
advertentie