Burgemeester Visserpark beoogde locatie kermis jaarmarkt: ‘Voorbereidingen gestart’

ALPHEN AAN DEN RIJN - De jaarmarktkermis verhuist mogelijk van het Aarplein naar het Burgemeester Visserpark. Vanwege de bouw van nieuwe woningen aan de Lage Zijde kan de kermis niet op de traditionele plek opgesteld worden. De gemeente heeft de organisatie, die graag een plek in het centrum heeft, het Burgemeester Visserpark als alternatieve locatie voorgesteld.

Of de Alphense jaarmarkt op woensdag 15 september door kan gaan is nog niet zeker. Maar de organisatie gaat daar wel van uit en is inmiddels in samenspraak met de gemeente gestart met de voorbereidingen. 'Minister De Jonge heeft gezegd dat alle maatregelen komen te vervallen vanaf 1 september, dus daar gaan wij op dit moment van uit', zegt Perry Kasbergen namens de organisatie.

En die maatregelen moeten ook geschrapt worden om het grootste eendaagse evenement van Alphen - met circa 130.000 bezoekers - door te laten gaan. 'Als de anderhalvemeterregel dan nog geldt, gaan we het niet doen. En ook alle bezoekers vooraf testen gaat niet. Wij zijn een openbaar evenement en werken niet met een afgesloten terrein.'

Jaarmarkt als vanouds

Dat het mogelijk pas eind augustus (de versoepelingen voor evenementen die vanaf eind juni van kracht zijn, gelden nog niet voor evenementen als de Alphense jaarmarkt, red.) bekend wordt of de coronamaatregelen worden geschrapt, is voor de organisatie geen breekpunt.

'Kraamhouders die zich zullen inschrijven zijn op dit moment wat terughoudender, maar dat kunnen we op het laatste moment inlopen als alles duidelijk is. Natuurlijk maken we nu al wel opstartkosten met voorbereidingen die we treffen, maar dat is een risico dat we nemen', aldus Kasbergen.

Als het festijn doorgaat, moet het een jaarmarkt als vanouds worden. Dus met honderden kramen in het centrum, een kermis, een muziekpodium op het Rijnplein en tal van andere activiteiten door het stadshart heen. Het programma wordt in de loop van de zomer bekendgemaakt.