Buurtbewoners liggen al maand wakker vanwege autobranden: ‘Ik heb staan trillen’

Foto: Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Ik heb onwijs pijn in m'n benen. Zó heb ik staan trillen vannacht.' En: 'Oh shit, het is hier. Je krijgt een heel onveilig gevoel.' Dit zijn zomaar wat reacties uit de Ambachtenbuurt in Alphen aan den Rijn waar zaterdag- op zondagnacht voor de derde keer is in amper een maand tijd een auto in vlammen opgaat.

'Het lijkt alsof hij telkens een stukje opschuift, zegt een vrouw. Het is haar Kia Picanto die in brand is gevlogen. De vorige twee branden waren op twee parkeerplaatsen een stukje verderop. 'Ik heb een zwaar onveilig gevoel', vertelt ze desgevraagd. 'De schade kun je vervangen, maar in je hoofd doet het meer', stelt de vrouw. Het gaat verder dan alleen een auto beschadigen.'

Een buurvrouw komt aanlopen en vertelt vol verbazing dat ze niets heeft gehoord 's nachts. 'Ik zag het vanmorgen op Facebook en ik vind het zo erg dat het jouw auto is', zegt ze met het ongeloof in haar ogen tegen de buurvrouw terwijl ze naar de met roet bezette parkeerplaats kijkt.

'Ranzige geur van fikkende autobanden'

'De hele buurt slaapt onrustig', meldt een andere buurtbewoner. Zij woont in het hofje waar het volgens haar en meerdere Alphenaren normaal gesproken altijd erg rustig en gemoedelijk is.

De vorige twee branden waren in de nacht van zondag op maandag. En dat is ook de reden dat sommige mensen die specifieke nacht niet meer slapen. 'Mijn man blijft altijd wakker sinds dit patroon zichtbaar is', zegt een vrouw die schuin tegenover de brand woont. 'Ik werd wakker van de brandweerauto. En toen rook ik het weer. De ranzige geur van fikkende autobanden.'

Foto: Omroep West

Hoewel het volledig uitgebrande voertuig vlak naast een woning stond is het vuur niet overgeslagen naar het huis van Connie. Zij woont op nog geen drie meter van de brand.

Haar auto staat nog naast de plek van de afgevoerde Kia. 'Mijn achterlamp is gesmolten en de achterklep beschadigd. 'Maar ik vind dit zo nutteloos. Ik heb liever dat ze 'm jatten, dan hebben ze er nog wat aan.'

Boos en angstig

'Rottig', noemt een man die inmiddels ook naar buiten is gekomen het. Hij vertelt dat hij sinds de branden elke avond een rondje door de buurt maakt. 'Dat is wel erg netjes uitgedrukt,' reageert zijn buurvrouw daarop. 'Ik ben boos, verslagen en angstig. Waarom doet iemand dit? Waarom wil iemand eigendommen beschadigen?

Het is voor de derde keer in ongeveer een maand tijd dat dit gebeurt in de Ambachtenbuurt: op 25 maart aan de Zadelmaker en op 1 april ook aan de Stoelmatter. De politie zegt uit te gaan van brandstichting.

'Ik ga zo eerst proberen een tukkie te doen', zegt de eigenaresse van de uitgebrande Kia, die direct is afgevoerd en in beslag genomen voor sporenonderzoek. 'En daarna ga ik op zoek naar een nieuwe auto,' vervolgt ze met trillende stem.

Lees ook: Voor derde keer in maand brandt auto uit op parkeerplaats