College b&w Alphen blijft bij standpunt: niet meebetalen aan ijsbaan Leiden

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het college van burgemeester en wethouders in Alphen aan den Rijn blijft bij zijn standpunt om niet mee te betalen aan de 333-meter ijsbaan in Leiden. De voorbije weken zijn zes verschillende scenario's onderzocht, van niet meebetalen tot gedeeltelijk meebetalen, maar het besluit om geen financiële bijdrage aan Leiden te geven blijft staan.

Wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) is bezig met een sportvisie waarin het sportbeleid voor de komende jaren wordt uitgestippeld. Daarin gaan ook de schaatsverenigingen meegenomen worden. Het plan om zelf een mobiele 400-meter overdekte ijsbaan aan te leggen blijft overeind staan voor het geval een initiatiefnemer zich meldt die de schaatsbaan wil kopen en exploiteren.

Volgende week woensdag komt de gemeenteraad bijeen voor een commissievergadering. Een dag later, op donderdag 17 januari, is er een extra gemeenteraadsvergadering om te besluiten over de ijsbaan. Zo kan de Leidse gemeenteraad, die op 24 januari stemt, het Alphense oordeel meenemen.

Wat gaat CDA in Alphen aan den Rijn doen?

Grote vraag is wat CDA gaat stemmen tijdens die gemeenteraadvergadering in Alphen. De fractie heeft er nooit een geheim van gemaakt erg te twijfelen. Het is niet uitgesloten dat CDA toch instemt of verdeeld stemt. Een belangrijk deel van CDA's achterban, met name in Boskoop en Hazerswoude, is namelijk groot voorstander van meebetalen aan de ijsbaan in Leiden.

De stemmingen in de Alphense gemeenteraad over dit onderwerp waren erg spannend de laatste maanden. Tijdens de vorige stemming in november was het 20 tegen 18 en hielp de eenmansfractie van Beter Alphen de coalitie Nieuw Elan, CDA en GroenLinks aan een meerderheid om meebetalen tegen te houden.

CDA-wethouder Kees van Velzen zegt volledig achter deze keuze van het college te staan en dit besluit ook te gaan verdedigen in de fractievergadering van CDA komende maandag. Tijdens zo'n fractievergadering bespreken raadsleden en wethouders welk standpunt hun partij inneemt bij de geagendeerde onderwerpen in de aankomende gemeenteraadsvergadering.