Gek op kerstmuziek? Meezingen mag tijdens dit concert

Poppleasure van de Nieuwe Muziekschool uit Alphen aan den Rijn Foto: De Bron

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het muzikale evenement Kerstsfeer in de Bron wordt op 16 december voor de tweede keer gehouden. Het concert is bedoeld voor de hele buurt, naast de traditionele kerstmuziek worden er ook moderne nummers gespeeld.

Popkoor Poppleasure en solisten van de Nieuwe Muziekschool treden tijdens het evenement op. Daarnaast stellen organist Sybren Brons en harpiste Annelies Kole uit Haarlem hun muzikale repertoire tentoon.

'Band met de buurt belangrijk'

Vorig jaar bestond De Bron vijftig jaar. Het zalencentrum wilde dat jubileum vieren. ‘We wilden het voor de buitenwacht een feestelijk tintje geven en een concert als cadeau aan de wijk geven’, vertelt Nico Klop van De Bron.

‘Ik had persoonlijk het idee dat het jubileum niet zo bekend was in de buitenwereld. De Bron is niet alleen een kerk, maar ook een activiteitencentrum voor de wijk. Er vinden verschillende buurtactiviteiten plaats, van schaaktoernooien tot inentingen’, legt Klop uit.

Hij vervolgt zijn verhaal met het doel van het evenement. ‘We wilden met het concert stilstaan bij de opzet en waarom we nu inmiddels 51 jaar geleden zijn begonnen. We vinden de band met de buurt heel belangrijk. Mensen hebben in deze tijd met allerlei sombere gebeurtenissen iets nodig om naar kerst toe te groeien en samen elkaar vast te houden.’

'Meer variatie met hedendaagse kerstmuziek'

Tijdens de vorige editie trok het evenement ongeveer tweehonderd bezoekers. Vorig jaar verzorgde De Bron het concert onder andere met eigen koren en vijftien blazers van Harmonie Arti. Dat bleek met de kersttijd een uitdaging. Klop: ‘We merkten dat het voor onze eigen inbreng wel erg druk was in die periode.’

Voor dit jaar werd daarom besloten om het over een andere boeg te gooien. ‘We wilden tijdens het concert meer variatie met hedendaagse, populaire kerstmuziek’, verklaart Klop. ‘Het is een combinatie van verschillende muziekstijlen, want we hebben ook samenzang met een orgel. Dus er is zowel traditioneel, als pop.’

Samenwerking met Nieuwe Muziekschool

Het organiseren liep niet helemaal op rolletjes. Harmonie Arti kon voor de editie van dit jaar eerst wel, maar door de planning van hun eigen kerstconcert ging dat toch niet lukken. 'Daarna hebben we nog drie of vier andere harmonieën benaderd, maar die hadden hetzelfde probleem met de planning van andere kerstconcerten’, vertelt Klop.

Daarom werd bedacht om de Nieuwe Muziekschool van Alphen te benaderen. Klop: ‘Samen kwamen we op het idee om popkoor Poppleasure te laten optreden en een aantal solisten van de Nieuwe Muziekschool met pianobegeleiding.’

‘Het is geen kerkelijke activiteit. Iedereen is van harte welkom, kerkelijk of niet’, schrijft de organisatie. Kerstsfeer in de Bron vindt zaterdag 16 december plaats om 15.00 uur. De toegang is gratis.