Banenfestival bij mbo Rijnland: ‘Voor mij werkt dit beter dan een online sollicitatieprocedure’

In gesprek tijdens het festival voor stages en (bij)banen Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Jongeren op het mbo Rijnland in Alphen aan den Rijn hadden deze week de banen en stages voor het uitkiezen tijdens het ‘Festival voor Stages en (Bij)Banen’. Bedrijven en stichtingen stonden klaar met kraampjes om nieuw jong talent te werven en informatie te geven over de werksfeer en diverse soorten banen.

‘Het is een dag van verbinding’, merkt wethouder Anouk Noordermeer op. Ze vertelt dat dit echt dé plek is waar de overheid, onderwijzers en ondernemers jongeren kunnen helpen aan een bijbaan of stage te komen. 

Dick Feddes van de Vereniging Ondernemers Alphen aan den Rijn (VOA) vertelt dat er diverse soorten bezoekers op het festival afkwamen. ‘Er waren niet alleen mbo leerlingen, maar ook veel scholieren van het voortgezet onderwijs. Dat maakt het ook wel weer leuk’, vertelt Feddes.

‘Soort open sollicitatie’

Leerlingen die mee wilden doen aan het festival, konden bij de entree een stempelkaart ophalen. Met deze stempelkaart konden ze langs verschillende kraampjes. Een stempel gold als bewijs dat je het gesprek bent aangegaan met een van de aanwezige bedrijven. Als beloning konden deelnemers de kaart inruilen voor een stukje pizza, een suikerspin of iets anders lekkers.

Er waren veel bedrijven die er voor leerlingen waren die een specifieke opleiding volgen, zoals bijvoorbeeld Bakkerij Visser: ‘Vandaag staan we hier voor de mensen die een bakkersopleiding volgen of hebben afgerond en die zich bij ons graag verder willen ontwikkelen’, vertelt een woordvoerder van Bakkerij Visser.

Ook Regiebouw is enthousiast over het festival: ‘We hebben echt al leuke mensen gesproken.’ De woordvoerster vertelt vervolgens dat ze het ziet als een soort open sollicitatie: ‘Je hebt eigenlijk meteen al een beeld van de persoon die je voor je hebt. Voor mij werkt dit beter dan een online sollicitatieprocedure.’

‘Je kan in beweging komen’

Veel leerlingen van het mbo Rijnland hielpen met het organiseren van de dag. Bezoekers konden bij hen de nagels laten lakken of een portretfoto laten maken. Bij het kraampje van Alphen Vitaal werden de reflexen van bezoekers getest. 

‘Bij ons kan je in beweging komen’, vertelt ArJan Wille, directeur van Alphen Vitaal. Onlangs is het project om leerlingen van de Internationale Schakelklas te activeren begonnen.

De eerste inspiratiedag was op 11 maart. ‘Dat was een groot succes. Je kan als je je aansluit bij Alphen Vitaal ook helpen om de ISK’ers van een leuke sportdag te voorzien, bijvoorbeeld als begeleider’, vertelt Wille.

‘Het was erg druk’

‘Het was erg druk’, vertellen twee leerlingen van het mbo Rijnland terwijl ze mojito mocktails aan het maken zijn. ‘Het was echt niet normaal, we moesten constant nieuwe bekers blijven vullen.’

Ondanks de drukte, waren niet alle bezoekers er om meteen een baan aan de haak te slepen. ‘Ik ben nu werkloos, maar dat is prima. Ik kijk alvast even wat ik volgend jaar eventueel kan gaan doen’, vertelt een scholier.

Lees ook: 72 studenten mboRijnland helpen bij verkiezingen in Alphen aan den Rijn