Zaken zijn Zaken: ‘De toekomst van Alphense ondernemers is circulair’

Pim Perquin, Tino Meijn, Joost Berkhout en Erik van Zuylen Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - In het radioprogramma Zaken zijn Zaken van Studio Alphen bespreken Joost Berkhout, programmadirecteur bij EDBA, en Erik van Zuylen, gemeenteraadslid van Groen Links en klimaatstrateeg bij VNG, de cruciale rol van de circulaire economie. Specifiek met betrekking tot het stimuleren van economische groei en duurzaamheid in Alphen aan den Rijn en haar kernen.

Overleven

Berkhout benadrukte het belang van circulaire bedrijfsvoering: 'Als je als ondernemer wilt overleven, moet je wel circulair gaan, omdat je anders geen grondstoffen meer overhoudt.' Hij wijst op het risico van overheidsregulering als bedrijven niet zelf de overstap maken naar circulaire methoden.

Van Zuylen onderstreept de urgentie van deze transitie: 'We moeten dingen anders doen om als wereld te overleven.' Hij haalt inspirerende voorbeelden aan van innovaties in deze sector.

Lokaal

In Alphen aan den Rijn zijn er reeds bedrijven die de voordelen van circulaire economie erkennen. Retourmatras en Waardewenders zijn lokale voorbeelden die laten zien hoe je traditionele afvalproducten – zoals matrassen en bermgras – om kunt zetten in nieuwe, waardevolle producten.

Blik vooruit

Voor ondernemers die geïnteresseerd zijn in circulair ondernemen, biedt het informatiecentrum 'Blik Vooruit' in Alphen aan den Rijn een platform voor ondersteuning en advies. Alphen is een van de weinige G40-gemeenten met een dergelijk centrum, iets waar de gemeente trots op mag zijn.

Het gesprek bij Zaken zijn Zaken onderstreept de groeiende trend van circulair ondernemen als essentiële strategie voor duurzame ontwikkeling en economische groei. Het is een oproep aan alle ondernemers om de toekomst van hun bedrijven en onze wereld te heroverwegen.

Deze aflevering van het radioprogramma Zaken zijn Zaken is komende zondag 3 december te beluisteren om 12.00 uur.

Zaken zijn Zaken is het zakelijke programma van Studio Alphen. In het programma bespreken lokale ondernemers elke maand actuele onderwerpen op het gebied van groei, vestigingsklimaat, duurzaamheid en personeel. Ondernemersverenigingen, organisaties die de lokale economie stimuleren en inhoudelijke experts ondersteunen het programma met hun kennis en netwerk. Het programma is elke eerste zondag van de maand live te beluisteren en later via uitzending gemist of de podcast.