De Voetbalkantine: ‘Alphense Boys op termijn naar Derde Divisie en Alphia naar tweede klasse’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In de komende jaren de Derde Divisie bereiken met zoveel mogelijk jongens uit de jeugdopleiding van Alphense Boys. Dat moet het doel van de hoogst spelende voetbalclub uit Alphen aan den Rijn zijn, vindt Alphense Boys-aanvoerder Thom Nouwens. De middenvelder was maandagavond te gast in de maandelijkse radiotalkshow De Voetbalkantine, waarin iedere maand de actualiteit in het lokale amateurvoetbal wordt besproken. Deze maand was Alphense Boys gastheer van het radioprogramma van Studio Alphen.

Alphense Boys is erg wisselvallig begonnen aan het seizoen. De formatie van trainer Hein van Heek staat enigszins teleurstellend op de negende plek in de Hoofdklasse B, negen punten achter koploper Unitas. 'We wilden zo lang mogelijk meedoen om het kampioenschap, maar dat doel moeten we opzij zetten. Een periodetitel zit er zeker nog in. Eén goede periode waarin je een paar wedstrijden wint en je zit al heel dicht tegen zo'n periodetitel aan', meent Nouwens, doelend op vorig seizoen. Toen stond Alphense Boys na de eerste periode ook aan de bovenkant van het rechterrijtje. In de maanden daarna zette Alphense Boys een goede serie neer en beloonde zichzelf bijna met een nacompetitieticket. 'We speelden toen de laatste wedstrijd gelijk. Als we die hadden gewonnen, waren we periodekampioen geweest', blikt Nouwens terug.

'Of we als team klaar zijn voor de derde divisie? Dat weet ik niet. De vereniging is dat in ieder geval wel.' Volgens Nouwens is Alphense Boys niet goed aan het seizoen begonnen omdat de spelers onvoldoende in vorm waren. 'Daarnaast hebben we de nummers één tot en met zes van de ranglijst gehad in de afgelopen tien wedstrijden. Nu krijgen we de onderste ploegen. We moeten eigenlijk alles winnen tot aan de winterstop en met kerst doelen stellen. De bovenste ploegen gaan nu tegen elkaar spelen. Wij willen naar de derde divisie, maar als we zo wisselvallig blijven hebben we daar geen recht op', stelt Nouwens.

ARC ook naar de hoofdklasse?

'Ik hoop het voor ARC', beantwoorden Nouwens en Angelo Leverock de promotievraag van ARC. Leverock, de hoofdtrainer van Alphia, was de tweede tafelgast in De Voetbalkantine. 'Maar ARC heeft nu een erg smalle ploeg door al die zware blessures. Vooral Maurits Splinter vind ik een groot gemis', aldus Nouwens. Komend weekend staat Huizen op het programma. Voorafgaand aan het seizoen werden ARC en Huizen getipt als grootste titelkanshebbers. Leverock: 'ARC staat vijfde, vier punten achter koploper Huizen. Zaterdag wordt aanhaken of afhaken voor ARC.'

Ook Aarlanderveen wil kampioen worden. De 4e Klasse A is pas zeven duels onderweg, maar nu al lijkt het duidelijk dat FC Oegstgeest en Aarlanderveen de twee ploegen zijn die gaan uitmaken wie kampioen wordt. 'Na de winterstop wordt dat bepaald. Het gaat om de laatste fase van de competitie. Wie is er dan constant en wie kan met de druk omgaan?', voorspelt Leverock. 'Ik hoop dat Aarlanderveen het redt', voegt Nouwens toe. 'Ik gun Henk van Hof dat. Hij heeft een veel bredere selectie dan vorig seizoen. En je hebt toch een aantal jaren nodig om iets neer te zetten.'

Angelo Leverock wil trainer blijven bij Alphia

Als het aan Angelo Leverock ligt, is hij ook volgend seizoen de hoofdtrainer van Alphia. 'Het is een trend in de voetballerij dat een trainer na drie jaar weg moet. Daar zijn Arjen Linstra (Aarlanderveen) en ik uitzonderingen op', zegt Leverock, die bezig is aan zijn vijfde seizoen bij de Alphianen. En het gaat beter dan ooit. Vorig seizoen promoveerde hij met Alphia naar de derde klasse en dit seizoen staat Alphia na zeven wedstrijden gedeeld tweede.

'Niemand had verwacht dat we zouden promoveren vorig seizoen en ook niet dat we dit seizoen bovenin zouden meedraaien', aldus Leverock. 'In deze 3e Klasse A kan iedereen van iedereen winnen. Het zijn hele open wedstrijden en wie als eerste op voorsprong komt, wint vaak.' Leverock is ambitieus. 'Met drie tot vier versterkingen in de breedte kunnen we naar de tweede klasse promoveren met Alphia', dat in 2019 haar 100-jarig jubileum viert.

De Voetbalkantine

Iedere tweede maandag van de maand is De Voetbalkantine te horen op Studio Alphen. Tussen 20.00 en 21.00 uur wordt met gasten uit de Alphense voetbalwereld de lokale actualiteit in het amateurvoetbal doorgenomen. Iedere uitzending vindt plaats vanuit een andere voetbalkantine.

De uitzending van november - waarin ook de verrichtingen van Alphen, Alphense Boys Zaterdag, Bernardus, BSC '68, Floreant, Hazerswoudse Boys, Koudekerk en Zwammerdam werden besproken - is hieronder terug te luisteren.