Diede de Groot feestelijk onthaald na winst Australian Open

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Diede de Groot is weer terug in Nederland nadat ze afgelopen weekend in Melbourne (Australië) de Australian Open op haar naam schreef. Haar tennisvereniging, Nieuwe Sloot uit Alphen aan den Rijn, is zo trots als een pauw en onthaalde De Groot dinsdag feestelijk.

De voorbereidingstoernooien op de Australian Open verliepen niet goed voor De Groot. Toch piekte ze op het juiste moment. Ze overleefde de eerste ronde van het grandslamtoernooi en bereikte de finale ten koste van Aniek van Koot. In de eindstrijd klopte De Groot de Japanse nummer één van de wereld, Yui Kamiji.

'Er viel heel veel druk van me af. Om dan toch daar je handen in de lucht te mogen steken, omdat je je die titel hebt en die beker mag vasthouden. Dat is echt heel erg bijzonder', zei de 21-jarige bij terugkomst in Nederland. Kamiji is De Groots grootste concurrent.

Beste van de wereld

Het lijkt slechts een kwestie van tijd totdat De Groot de nummer één van de wereld is. Verloor ze in het eerste half jaar van 2017 nog steevast in de openingsronde van de grandslamtoernooien (Australian Open en Roland Garros, red.), in het tweede half jaar won ze nagenoeg alles. Dat begon bij Wimbledon en eindigde via een verloren US Open-finale bij WK-goud in het enkel- en dubbelspel. 'Het verschil is minuscuul, heel erg klein', antwoordt De Groot op de vraag wanneer ze Kamiji van de troon stoot. 'En ik hoop dat ik dat in de komende maanden kan dichten.'

'Het is een heel groot verschil tussen nu en begin vorig jaar', zegt De Groots coach Amanda Hopmans. 'Vorig jaar was echt alles nieuw en was ze in de eerste ronde eigenlijk heel erg nerveus. En nu was ze wat vertrouwder en in het toernooi gegroeid.' De Groot: Ik ben nu vier grandslamtoernooien aan ervaring rijker en ik weet ondertussen hoe het gaat op een grandslam. Ik weet waar alles zit. En ik denk dat dat me heel erg geholpen heeft.'