Diede de Groot maakt rolstoeltennisdroom waar: paralympisch kampioen in Tokio

ALPHEN AAN DEN RIJN - Diede de Groot is paralympisch kampioen rolstoeltennis. De 24-jarige speelster van tennisvereniging Nieuwe Sloot uit Alphen aan den Rijn heeft vrijdag goud veroverd door in Tokio de enkelspelfinale te winnen van de Japanse thuisspeelster Yui Kamiji. Van haar eeuwige rivale won De Groot met 6-3, 7-6.

De Groot en Kamiji zijn de nummers één en twee van de wereldranglijst. Het overgrote deel van de finales op grandslamtoernooien en wereldkampioenschappen ging in de voorbije jaren tussen deze twee speelsters. Meestal won De Groot en ook in deze eindstrijd - waarin de Nederlandse topfavoriet was om te winnen - trok ze aan het langste eind.

Daarmee heeft Diede de Groot alle prijzen gewonnen die maar te winnen zijn. De pupil van de Alphense tenniscoach Amanda Hopmans is drievoudig wereldkampioen in het enkelspel en won drie maal de prestigieuze grandslamtoernooien Australian Open, Wimbledon en US Open. Roland Garros, het vierde grandslamtoernooi, schreef ze twee keer op haar naam.

Zaterdag tweede gouden medaille?

Eigenlijk heeft Diede de Groot bijna alle prijzen gewonnen. Er ontbreekt er nog één: goud in het dubbelspeltoernooi op de Paralympische Spelen. Die kans krijgt ze zaterdag, als De Groot samen met Aniek van Koot in de eindstrijd het Britse koppel Lucy Shuker/Jordanne Whiley treft. Ook in deze finale is De Groot de grote favoriet.

Vijf jaar geleden, op haar eerste Paralympics in Rio de Janeiro (Brazilië), werd De Groot met Marjolein Buis tweede in het dubbelspeltoernooi. In het enkelspeltoernooi werd De Groot destijds vierde. In de jaren die daarop volgde won De Groot ook de dubbelspeltoernooien op het wereldkampioenschap en alle vier de mondiale grandslams.

Lees ook: De Groot gaat voor twee keer paralympisch goud: 'Meer concurrentie dan ooit'