Dik persoonlijk record net niet goed genoeg voor EK-medaille Maureen Koster: ‘Vierde is niets’

Foto: Bjorn Paree

BOSKOOP - Net geen bronzen medaille voor Maureen Koster. Ondanks een dik persoonlijk record komt de 31-jarige Boskoopse net tekort voor eremetaal op de Europese kampioenschappen atletiek in Rome (Italië).

'Vierde is niets. Ik ben heel erg teleurgesteld', blikt ze terug bij de NOS. 'Twee jaar geleden werd ik vierde, maar dat was eigenlijk mijn comeback en toen was ik blij. Een medaille zat erin, maar het mocht niet zo zijn. Ik heb al genoeg vierde plekken.'

14.44,46 klokt Koster vrijdagavond op de 5000 meter. Haar vorige toptijd (14.47,52) wordt met meer dan drie seconden verbroken. 'Daar kan ik niets mee', zegt ze kort na de race, vol emotie.

Laatste meters

In de laatste anderhalve ronde krijgt Koster het zwaar en moet ze de top-2 laten gaan. Met twee concurrentes in haar nek, knokt ze voor brons. In de laatste ronde loopt de winnares van zilver op de EK indoor van 2015 iets weg van haar rivalen, om een meter of twintig voor de eindstreep alsnog ingehaald te worden.

'Op het rechte stuk verzuurde ik enorm en dan weet je dat ze komen. Het glipte zo uit mijn handen.' De titel was voor de Italiaanse Nadia Battocletti in 14.35,29. Karoline Grøvdal (Noorwegen) werd tweede in 14.38,62; de Spaanse Marta Garcia derde (14.44,04).

Bekijk hier de finish van de 5.000 kilometer op het EK Atletiek en de reactie van Koster na afloop bij de NOS.

Lees ook: Boskoopse Maureen Koster gaat voor EK-medaille: 'Ik ben in vorm en moet oogsten'