Directrice Scala College: ‘Incident met bedreiging staat op zichzelf’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Volgens de vestigingsdirecteur van het Scala College aan de Diamantstraat staat het incident met de verwarde man die leerlingen met messen bedreigde op zichzelf. 'Incidenten die er zijn kan ik op één hand tellen, maar die zijn zeker niet van deze proportie.'

Buurtbewoners meldden na het incident van afgelopen dinsdag dat leerlingen van de Alphense middelbare school de buurt zouden terroriseren. Leerlingen van het Scala College zeggen dat de man al langer werd gepest door hun mede-scholieren. 'Ik herken dat niet. Ik kan me daarnaast ook niet vinden in het beeld dat geschetst wordt dat leerlingen omwonenden zouden treiteren', zegt vestigingsdirecteur Antonella Carletti. 

Eerder incident

Volgens buurtbewoners zou er eerder een incident geweest zijn met de 44-jarige Alphenaar die dinsdag met twee messen het schoolplein opliep, waarbij hij mishandeld zou zijn door jongeren. 'Het enige dat ik weet is dat er met deze meneer een incident buiten de school is geweest. Maar ik en anderen op school herkennen ons niet in de omschrijving van het incident.' De 44-jarige Alphenaar is volgens de directrice nooit eerder negatief opgevallen bij de school. 

'De school staat midden in een wijk met veel omwonenden en met de instelling van GGZ Rivierduinen naast ons. Dat gaat prima. Ik ontken absoluut niet dat er weleens incidenten zijn met jongeren in de wijk. Wat wel lastig is, is dat er dan direct naar leerlingen van de school wordt gewezen', zegt Carletti.

Crisissituatie

Op de vraag hoe de directrice terugkijkt op het handelen van de leerlingen van de school antwoordt ze: 'Er is geen sprake van goed- of afkeuren. Het ging hier om een crisissituatie, daarbij reageert iedereen anders. Ik heb meer beelden gezien, daarop is te zien dat leerlingen wegrennen en anderen uit instinct de confrontatie aangaan.' De videobeelden zijn door de school niet naar buiten gebracht en overgedragen aan de politie.

Volgens de directrice beseffen de leerlingen die de man verjaagd hebben dat het ook heel anders af had kunnen lopen. 'Ik heb die leerlingen gesproken, ze beseffen zich goed wat er is gebeurd. Ze zijn geschrokken over de mogelijke gevolgen die dit incident met zich mee had kunnen brengen.'

Leerlingen en collega's opgevangen

Na het incident zijn leerlingen en collega's van de school opgevangen. 'We hebben met de betrokken leerlingen, collega's en de ouders van de leerlingen gesproken. Daarnaast hebben we alle andere leerlingen en ouders van leerlingen via de mail op de hoogte gebracht.' Op de school is in de lessen aandacht besteed aan het incident, waarbij duidelijk is gemaakt dat er opvang of nazorg beschikbaar is voor leerlingen die daar behoefte aan hebben.

De vestigingsdirecteur heeft collega's die tijdens het incident op het schoolplein aanwezig waren en met de nazorg hebben geholpen een bloemetje gestuurd. 'In de media werd gezegd dat ik ook de leerlingen die de man hebben verjaagd van het schoolplein een bloemetje heb gestuurd. Dat is niet waar.'