Dit was er allemaal te beleven tijdens de 17e editie van het ARC-Heitingatoernooi

ARC Heitingatoernooi Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het voetbaltoernooi voor pupillen van de Alphense Racing Club (ARC) staat al jaren in het teken van oud-profvoetballer én Alphenaar John Heitinga; het ARC-Heitingatoernooi. Tijdens dit toernooi nemen professionele –en amateurteams het in poules tegen elkaar op om uiteindelijk in de finale te strijden voor de beker. Heitinga kon helaas zelf niet aanwezig zijn vanwege verplichtingen voor de Engelse voetbalclub West Ham United FC.

Het toernooi begon traditiegetrouw op Hemelvaartsdag. Een verandering dit jaar was dat de JO-13 (jongens onder 13) niet mee mochten doen, omdat zij niet meer onder pupillen vallen in het huidige ‘JO-systeem’. Verder werd er in plaats van zaterdag op vrijdag gevoetbald.

Hoe de profclubs het op de Alphense velden deden

Op 8, 9 en 10 mei stonden er weer veel gemotiveerde jongens en meisjes op het veld. Het toernooi werd afgetrapt met een wedstrijd tussen de jonggehandicapten van ADO Den Haag G-Storks en Only Friends (Ajax). In de middag tussen 13.00 en 18.00 uur werden er poulewedstrijden gespeeld tussen profclubs als Juventus, Ajax, Benfica en Borussia Dortmund.

Een dag later mochten de jonge amateurs van de profclubs het tegen elkaar opnemen in de knockoutfase. Op de laatste plaats eindigde het Turijnse Juventus. De grote winnaar is het Duitse Borussia Mönchengladbach geworden.

‘Op de een of andere manier altijd lekker weer’

Na afloop van het toernooi op vrijdag 10 mei sprak de voorzitter van het toernooi, Stephan Swerissen, het publiek vanaf het podium toe. ‘Vandaag zijn we allemaal winnaars’, zei hij in de microfoon terwijl hij de aandacht van honderden kinderen vasthield. De teams werden één voor één het podium opgeroepen, waarna het winnende team gehuldigd werd.

‘We zijn kampioen, hey!’ riepen de jonge voetballers van Verburch JO9-2. Ze waren enorm blij met hun winst: ‘Vandaag hebben we gewonnen. We zijn eerste geworden', riep een teamlid. Ook de trainer was enorm trots op de jongens.

Swerissen vond de zeventiende editie een succesvol toernooi: ‘Het is fantastisch dat we weer een mooi toernooi neergezet hebben, met speciale dank aan alle vrijwilligers die ons hebben geholpen hebben. Zonder hen was dit nooit gelukt.’

Ook viel hem het volgende op: ‘Op de een of andere manier hebben we altijd lekker weer. Het heeft nog maar één keer in al die zeventien edities geregend. Ik hoop dat we dit kunnen volhouden.’ De verbeterpunten van dit jaar zijn alweer besproken en daarmee de voorbereidingen van volgend jaar in volle gang.