Dit worden de zes vuurwerkvrije zones in Alphen en Boskoop deze jaarwisseling

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN/BOSKOOP - Zes plekken in Alphen aan den Rijn en Boskoop worden aangeduid als vuurwerkvrije zone tijdens de aankomende jaarwisseling. Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) kondigde eerder deze maand al aan dat ze aan het verzoek van De Alphense Hondenbezitter en Stichting Alphense Kinderboerderijen zou gaan voldoen.

Dat is afgelopen dinsdag ook gebeurd en haar collegebesluit kan op ruim voldoende steun rekenen van de gemeenteraad, zo bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering van de Alphense raad.

In Alphen aan den Rijn gaat het om het Bospark (inclusief kinderboerderij Bospark), Heempark (inclusief kinderboerderij Zegersloot), hondenspeelpark Steekterpoort, Weteringpark en een gedeelte van Park Zegersloot. Ook rond kinderboerderij De Contactweide in Boskoop mag geen vuurwerk afgestoken worden.

Respect tonen

'De hele gemeente is natuurlijk een vuurwerkvrije zone tot oudjaarsdag 18.00 uur. Dus we moeten het relativeren, het is alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur van kracht', voegt Spies toe. 'Daar komt bij dat we niet achter ieder bord een politieagent of een buitengewoon opsporingsambtenaar kunnen plaatsen.'

Het is voor het eerst dat een aantal vuurwerkvrije zones wordt ingesteld in de gemeente Alphen. De burgemeester ziet het als een experiment. 'Het is een waarschuwing en een uitnodiging voor onze inwoners om met respect voor elkaar en met dieren om te gaan. Dus geen harde knallen op die locaties.'