Dit zijn de plannen om op zes locaties in de plaats Alphen 425 woningen te bouwen

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn (illustratie parkeerterrein ARC)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op zes locaties in de plaats Alphen aan den Rijn wil wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) de benodigde procedures starten om binnen afzienbare tijd 425 woningen te kunnen bouwen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten en in mei debatteert de gemeenteraad over het voorstel.

Het gaat om de Klompenmaker, Oudshoorn, Saffierstraat, Bospark, ARC en de Asfaltcentrale. Maar, waar precies? Hoeveel woningen? Wat voor type huizen? En hoe zit het met parkeren?

Klompenmaker, verpleeghuis Noorderbrink

Op de groenstrook tussen verpleeghuis Noorderbrink en de Eisenhowerlaan kunnen veertig appartementen gebouwd worden: 24 seniorenappartementen en zestien meergezinswoningen met gemeenschappelijke ruimtes. Het complex mag niet hoger dan vier verdiepingen worden en minimaal veertig procent van de woningen moet ten prooi vallen aan de sociale sector.

Henry Dunantweg, verpleeghuis Oudshoorn

Ook op het parkeerterrein van verpleeghuis Oudshoorn aan de Henry Dunantweg is plek voor woningbouw: veertig tot vijftig appartementen die allemaal bestemd zijn voor de sociale sector. Omdat er maximaal twee lagen gebouwd worden boven het bestaande parkeerterrein, verdwijnt de huidige parkeercapaciteit niet.

Saffierstraat, rotonde Bruins Slotsingel

Tussen de huidige flatgebouwen aan de Saffierstraat en de rotonde met de Burgemeester Bruins Slotsingel kan nog een appartementencomplex gebouwd worden. Verdeeld over negen woonlagen is er plek voor 25 levensloopbestendige appartementen, geschikt voor alle leeftijden. 65 procent wordt vrije sector, 25 procent sociale sector en 10 procent middenhuur.

Op het maaiveld moet een parkeerterrein aangelegd worden. Omdat er een aantal bomen moet verdwijnen, wordt dat elders gecompenseerd.

Bospark, Groene Hart Leerpark

Vijftig senioren- en/of zorgappartementen kunnen gebouwd worden aan de rand van het Bospark, achter de Groene Hart Leerpark-middelbare school. Het complex mag maximaal drie verdiepingen hebben, 75 procent is bestemd voor de vrije sector en 25 procent voor de sociale sector.

Oranje Nassausingel, voetbalvereniging ARC

Op het parkeerterrein van voetbalverenigingen ARC kunnen 140 huizen gebouwd worden. Het moet een combinatie worden van appartementen, eengezinswoningen en maisonnettes. Minimaal 25 procent van de woningen komt toe aan de sociale sector en tien procent valt in de middenhuur.

De voetbalvereniging heeft momenteel 300 parkeerplaatsen. Met de komst van 140 nieuwe woningen wordt dat aantal met 180 uitgebreid naar 480. Er komt een tweelaagse parkeergarage die bestemd is voor bewoners en ARC-bezoekers. De parkeermogelijkheden voor de bussen blijft bestaan.

's-Molenaarspad, Asfaltcentrale

100 appartementen, verdeeld over vier complexen, kunnen pal naast de 's-Molenaarsbrug worden gebouwd op de plek van de voormalige asfaltcentrale. Ook is er plek voor twintig tiny houses. Dat zijn kleine huisjes waar je heel het jaar door in kunt wonen maar gebouwd zijn met een milieuvriendelijke levensstijl. Op het maaiveld komen 145 parkeerplaatsen.

Lees ook: Op deze zes locaties in Alphen wil wethouder Van As woningen bouwen