Aangepaste dodenherdenking in Alphen: geen publiek, wel op televisie

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Alle plaatselijke dodenherdenkingbijeenkomsten om 20.00 uur in Nederland zijn dit jaar afgelast vanwege de coronacrisis. Alleen de Nationale Herdenking op De Dam in Amsterdam gaat door. Gemeenten mogen de slachtoffers van oorlogsgeweld eren met een kranslegging, maar dat moet voor 18.00 uur gebeuren.

Dat gebeurt ook in Alphen aan den Rijn. Burgemeester Liesbeth Spies legt zoals ieder jaar een bloemenkrans neer bij het Verzetsmonument in het Burgemeester Visserpark. Publiek is niet welkom. Belangstellenden worden door de gemeente Alphen en Comité Herdenkingen opgeroepen om de televisie maandag 4 mei om 17.30 uur op Studio Alphen af te stemmen, waar de plechtigheid wordt uitgezonden.

Burgemeester Spies en comitévoorzitter Kees Slingerland houden een televisietoespraak. De uitzending is ook via de livestream en het YouTube-kanaal van Studio Alphen te bekijken en wordt op de radio uitgezonden. Heel de avond wordt de uitzending nog op televisie herhaald door Studio Alphen.

Herdenkingen in dorpen

Alle dodenherdenkingbijeenkomsten in de dorpen van de gemeente Alphen aan den Rijn gaan niet door. Dat geldt ook voor de samenkomsten bij het Indiëmonument en Joodsmonument in Alphen. Eerder op de dag worden bij de verschillende monumenten bloemen neergelegd door het college van burgemeester en wethouders.