Drie Alphense schaatsers in de prijzen tijdens officieuze Europees kampioenschap voor jeugd

Foto: Hanneke Mennens

ALPHEN AAN DEN RIJN – Sem Spruit heeft de laatste schaatswedstrijd van dit seizoen gewonnen. De 16-jarige Alphense schaatser won afgelopen weekend de Viking Race, ook wel het officieuze Europees kampioenschap voor de jeugd genoemd.

Tijdens dit internationale toernooi staan schaatsers uit zestien verschillende landen, in de leeftijd van 11 tot en met 16 jaar aan de start. Grote namen zoals Femke Kok, Koen Verweij en Sven Kramer hebben in hun jeugd ook meegedaan aan de Viking Race.

Goud op de 1500 en 3000 meter

Op de 500 meter begint Spruit goed met een tweede plaats en een persoonlijk record. Tijdens de eerste dag van het toernooi wordt ook de 3000 meter verreden. Het Alphense schaatstalent pakt de winst met een zeer knappe tijd. Met 3.51.34 eindigt hij nipt boven het Viking Race-record van Koen Verweij.

De volgende dag worden er weer twee afstanden verreden en ook op de tweede dag blijft de 16-jarige Alphenaar de podiums aaneenrijgen. Op de 1000 meter pakt hij met een persoonlijk record zilver en tijdens de slotafstand van 1500 meter wint Spruit weer goud.

Nog meer schaatssucces

Er is echter nog meer schaatssucces in onze gemeente tijdens de Viking Race, want Alphenaar Tijn van Harten pakt bij de leeftijdscategorie van 14 jaar het brons. De 14-jarige Fleur Alkemade uit Hazerswoude-Dorp is een klasse apart. Eerst wint ze namelijk vier gouden medailles bij de Vikingrace. Op zaterdag en zondag wint ze ook alle kwartfinales, halve finales en de finale bij het NK shorttrack voor Junioren. En dat op alle drie de afstanden: 500 meter, 1000 meter en 1500 meter. De Alphense Junior de Blois won op het NK shorttrack voor Junioren een bronzen medaille op de 500 meter.

Lees ook: Sem Spruit pakt brons op Jeugd Olympische Spelen