Eerste ijspret op schaatsbanen in Boskoop en Koudekerk aan den Rijn

Foto: Mike Mourits
Foto: Mike Mourits
Foto: Mike Mourits

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Sinds woensdagochtend kunnen schaatsliefhebbers terecht bij de schaatsbanen in Boskoop en Koudekerk aan den Rijn. Tenminste, als ze lid zijn van één van beide verenigingen. Het is een maatregel die in overleg met de schaatsbond KNSB is doorgevoerd in een heus coronaprotocol.

Dat protocol schrijft ook voor dat schaatsers vooraf een tijdslot moeten reserveren, waardoor ze een uur lang de ijzers onder kunnen binden. IJsclub Otweg heeft flink werk gehad aan de voorbereidingen om open te kunnen, nog voordat het eerste ijs op het terrein lag. 'Het is best pittig. Maar, we gaan het meemaken en we zijn al lang blij dat we nu op deze manier open kunnen gaan', zegt voorzitter Jeroen van der Vliet.

De maatregelen lijken de pret niet te drukken. In ieder geval niet bij de schaatsers die op het ijs staan. 'Het is geweldig, zeker in dit jaar. Dat je gewoon kunt wintersporten in je eigen land', zegt een van hen. Druk is het niet, vanwege het maximaal aantal schaatsers dat tegelijk op de schaatsbaan aanwezig mag zijn.

'Tot zondag sowieso vorst'

Ook bij Vereniging IJssport Koudekerk aan den Rijn (VIJK) geldt het coronaprotocol. 'We starten nu met maximaal honderd schaatsers. We mogen er meer hebben', zegt Hans van der Post, oud-voorzitter en mede-oprichter van VIJK. Een weloverwogen keuze, om eerst te zien of bezoekers zich voldoende aan de coronamaatregelen kunnen houden. 'Je kunt wel zeggen: we doen gelijk het maximum. Maar dan kan het uit de hand lopen.'

De Koudekerkse schaatsbaan ligt er prima bij, en dat lijkt nog wel even zo te blijven. Voor de aankomende dagen wordt opnieuw vorst voorspeld. 'Tot zondag is het sowieso dat we vorst houden', zegt Van der Post.

Schaatsbaan Zwammerdam

Voor leden van de Zwammerdamsche IJsclub is er ook goed nieuws. De schaatsbaan in Zwammerdam gaat donderdag open. Daar kunnen schaatsers, die van tevoren hebben gereserveerd, vanaf 10.00 uur terecht.