Eerste Waterboulevard aan de Zegerplas: suppen, snorkelen en zeilen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Suppen, snorkelen en zeilen op de Zegerplas. Voor het eerst wordt op zaterdag 1 juli de Waterboulevard in Alphen aan den Rijn georganiseerd. Inwoners van de gemeente kunnen hier gratis kennis maken met sport en recreatie op het water. Het evenement werd eerder al in Rotterdam, Delft en Gorinchem gehouden en strijkt nu neer aan de Alphense plas. 

Vier jaar geleden deed provincie Zuid-Holland een onderzoek naar hoeveel mensen gebruik maken van water op het gebied van sport en recreatie. 'De resultaten vielen een beetje tegen', lacht mede-organisator Willemijn Goetheer. Daarom werd een actieplan opgesteld met als doel om de activiteiten op het water te promoten. Daar is onder andere dit evenement uit voortgekomen.

'Wij proberen aan te haken bij lokale evenementen', vertelt Goetheer. 'In Alphen werd het Waterspektakel gehouden, samen hebben we gekeken hoe we dit evenement konden plussen.' Vanuit de provincie zijn ook middelen beschikbaar om de Waterboulevard compleet te maken. Goetheer: 'Ik zorg voor leuke muziekjes, foodtrucks en stands die de verenigingen kunnen gebruiken, zodat er productioneel echt een festival staat.'

Werving vrijwilligers en leden

Naast het promoten van watersport en recreatie, dient het festijn ook een ander doel. 'Verenigingen hebben leden en vrijwilligers nodig. Dit festival is de ideale plek voor promotie. De kano-vereniging zoekt bijvoorbeeld nieuwe jonge leden. De reddingsbrigade zoekt juist weer oudere leden en de scouting zoekt begeleiders', vertelt Goetheer. 'We bundelen de krachten en kunnen zo meer publiek trekken.' 

De Waterboulevard is ter hoogte van het Chinese restaurant aan de Zegerplas. Vanaf daar gaat een taxi naar de Sunset Beachbar, waar je kan suppen. Alphen Vitaal houdt een wedstrijd aquarollen waar iedereen aan mee kan doen. Bij de reddingsbrigade mag je met een boot het water op en bij de duikvereniging kunnen de kleintjes snorkelen in een badje. Dat is nog maar een greep uit het programma, alle activiteiten zijn gratis. 

'Nat word je toch'

'Ik hoop dat er een hele gemoedelijke, knusse sfeer zal zijn. Het weer is nog even onzeker, maar gelukkig is dat bij watersporten niet zo erg. Je hebt wind nodig om te kunnen zeilen en nat word je toch. We hebben ook een omkleedtent waar je droge kleren aan kunt trekken', vertelt Goetheer. 

Tussen 10.00 en 11.00 uur komen Jeannette Baljeu, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland en Relus Breeuwsma, wethouder Alphen aan den Rijn langs. Dan wordt er gratis koffie en thee geserveerd.