Eerste week mondkapjesplicht zonder boetes in Alphen, wel scheldpartijen

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In de eerste week van de mondkapjesplicht zijn in de gemeente Alphen aan den Rijn geen boetes uitgedeeld aan mensen die weigerden om een mond- en neusbedekker te dragen. Dat zegt burgemeester Liesbeth Spies (CDA) in een interview met Studio Alphen naar aanleiding van de coronapersconferentie van dinsdagavond.

Alphen hanteert de volgende richtlijn: eerst aanspreken, gebeurt het een tweede keer krijg je een geregistreerde waarschuwing en bij een derde overtreding volgt een boete. Bekeuringen zijn niet uitgedeeld, wel heeft een aantal mensen inmiddels een waarschuwing gekregen.

'Over het algemeen is er gelukkig weinig handhaving nodig. Het overgrote deel van de mensen houdt zich uit zichzelf aan de mondkapjesplicht', ervaart Spies. Grote schermutselingen of gewelddadige incidenten zijn er ook niet geweest, wel zijn meerdere politie-, boa- en winkelmedewerkers uitgescholden door mondkapjesdissonanten.

Verantwoordelijkheid winkels

'Er zijn ook mensen die vanwege hun gezondheid geen mondkapje kunnen dragen, daar moeten wij respectvol mee omgaan. Maar als je een mondkapje kunt dragen en je draagt 'm niet, omdat je het mondkapje vergeten bent of dat ding heel vervelend vinden, dan we hebben we daar geen boodschap aan', spreekt Spies streng. 'Eerst word je aangesproken, een tweede keer volgt een waarschuwing en daarna een boete.'

De burgemeester wijst winkelcentra en winkeliers op hun verantwoordelijkheid. 'We zeggen ook tegen hen dat zij mede verantwoordelijkheid dragen om ervoor te zorgen dat iedereen, ook in eingen winkel of winkelcentrum, zich aan de mondkapjesplicht houdt.'