Eikenprocessierupsen gespot? Meld het bij de gemeente!

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Op verschillende plekken in de gemeente Alphen aan den Rijn zijn opnieuw nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. De brandharen van de rupsen kunnen klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken.

In de afgelopen maanden zijn de rupsen actief bestreden met onder andere het bacteriepreparaat Xentari. Dat gebeurde op locaties waar doorgaans veel mensen komen, zoals scholen, sport- en spelplekken en parken binnen de bebouwde kom. Daarnaast zijn er nestkastjes opgehangen voor kool- en pimpelmezen, de natuurlijke vijanden van de rupsen.

In andere gebieden is het bacteriepreparaat niet gebruikt. Daar zoekt de gemeente actief naar nesten van de eikenprocessierupsen om ze vervolgens door een professioneel bedrijf te laten verwijderen. Dat gebeurt op de meeste plekken met een hoogwerker, waarbij mensen in beschermende pakken de rupsen opzuigen met speciale apparatuur.

Melding maken

Inwoners kunnen melding maken van eikenprocessierupsen bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat kan via het telefoonnummer 14 0172 of via de website van de gemeente. De nesten van de rupsen worden daarna zo snel mogelijk verwijderd. 'Voor het verwijderen van een nest op uw eigen terrein schakelt u zelf een professioneel bedrijf in', meldt de gemeente.

Lees ook: Gemeente Alphen zet bacteriekanon in tegen eikenprocessierupsen