Enkele treinen en bussen rijden, basisscholen grotendeels open

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Af en toe vertrekt een trein vanaf de treinstations in Alphen aan den Rijn en Boskoop. Maandagochtend rijden eens per uur tot anderhalf uur treinen richting Gouda, Leiden en Utrecht. De NS zegt te hopen dat de frequentie in de loop van de middag en avond wordt geïntensiveerd. De dienstregeling moet dinsdag weer als vanouds zijn.

Arriva heeft om 10.00 uur de eerste bus de weg op gestuurd. Alleen de Q-liner tussen Alphen en Schiphol rijdt, tot 21.00 uur. Alle andere bussen blijven de rest van de dag in de remise.

De politie heeft besloten om deze ochtend geen melding te maken van eventuele ongelukken. Wel is in de Alphense Ridderbuurt een geladen vrachtwagen weggegleden en in de berm beland. De wijkagent heeft daar een foto van getwitterd.

Thuisonderwijs

De basisscholen in de gemeente Alphen aan den Rijn zijn maandag opengegaan, in tegenstelling tot andere plaatsen in Nederland. Volgens een woordvoerder van de scholen is het bij 'code oranje' veilig genoeg om kinderen naar school te laten komen, wetende dat de meeste leerlingen dicht bij hun basisschool wonen.

Toch krijgt een aantal klassen thuisonderwijs. In dat geval zijn de leraren niet in staat om de reis naar hun werk te maken, omdat zij te ver weg wonen of afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Verschillende groepen worden in zo'n geval niet samengevoegd, omdat dat niet mag vanwege de huidige coronamaatregelen.

Testlocatie corona dicht

De coronatestlocatie van GGD Hollands Midden in Alphen is maandag halverwege de ochtend dichtgegaan. De gezondheidsdienst zegt de veiligheid van medewerkers en de te testen mensen niet te kunnen garanderen. De GGD zegt niet te weten wanneer de testlocatie weer opengaat.

Mensen hoeven hun afvalcontainer maandag en dinsdag niet buiten te zetten. De gemeente Alphen aan den Rijn rijdt de komende dagen niet rond met de containerwagens. Of dat vanaf woensdag wel gebeurt, bepaald de gemeente later. De ondergrondse containers worden wel geleegd.

Lees ook: Waarschuwing maandagochtend: spekglad op de weg, onzekerheid over treinen en bussen