Er gaan meer woningen op Aarhof gebouwd worden dan bedoeling was

Foto: Zicht vanaf Rijnplein

ALPHEN AAN DEN RIJN - Niet 303 maar 310 appartementen komen er in de nieuwe woontorens die gebouwd gaan worden op winkelcentrum De Aarhof. Ook worden de torens in het Alphense centrum straks iets breder dan oorspronkelijk het plan was.

'Wij hadden een aantal hele kleine woningen ingetekend, maar daar is de markt voor verdwenen. En we hebben een aantal grote woningen iets verkleind. Door daarmee te spelen en meer naar starterswoningen te kijken, kunnen we nu iets meer appartementen bouwen', legt Marcel Dammers, projectleider van De Aarhof-eigenaar SB Real Estate, uit.

Dat de woontorens iets breder worden heeft ermee te maken dat het nieuwbouwplan anders te duur wordt. 'De woningen worden daardoor iets groter. Dat levert meer geld op en daarmee kan de opbrengstdaling iets gedempt worden.'

Gestegen kosten

Sinds in 2020 de nieuwbouwplannen zijn gepresenteerd, zijn in Nederland de bouwkosten gestegen en de woningopbrengsten gedaald. De nodige bouwprojecten gaan niet meer door. De nieuwbouw van De Aarhof wel. 'Wij hebben ieder hoekje en gaatje van het ontwerp opnieuw tegen het licht gehouden. Denk dan aan stopcontacten en type kozijnen', begint Dammers.

'De vraag was: hoe kunnen wij met behoud van de uitgangspunten toch doorgaan met de bouw? Dat is gelukt. Bijvoorbeeld door hoogwaardige kunststofkozijnen te plaatsen in plaats van luxe aluminiumkozijn. Dat scheelt in de kosten. Zo hebben we overal een klein beetje bespaard en gaat het uiteindelijk om grote getallen.'

Parkeergarage

Toekomstige bewoners kunnen hun fiets stallen op het dak van warenhuis HEMA. 'Om te voorkomen dat heel veel fietsen in het openbaar gebied geparkeerd gaan worden', stelt Dammers. 'Een soort meeneemsysteem komt er waardoor mensen met fiets en al naar boven kunnen, ook met de lift. Vanuit daar kunnen mensen dan naar hun woning lopen.' Voor auto's komt een extra parkeergarage.

Dit jaar nog wil SB Real Estate de bouwvergunning aanvragen. In 2025 en 2026 moet dan het eerste stukje nieuwe De Aarhof zichtbaar zijn, kondigt projectleider Marcel Dammers aan.

SB Real Estate heeft in een presentatie de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken. Hieronder is het radio-interview met Marcel Dammers te beluisteren. Studio Alphen Politiek wordt elke maandag van 13.00 tot 14.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.