Feestcafé Schatjes blijft weekend op slot na ‘ernstig incident’

Foto: Schatjes

ALPHEN AAN DEN RIJN - Feestcafé Schatjes moet dit weekend gesloten blijven op last van burgemeester Liesbeth Spies. Aanleiding daarvoor is volgens de gemeente een 'ernstig incident' dat twee weken geleden heeft plaatsgevonden in de Alphense horecagelegenheid.

Een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn laat desgevraagd weten verder geen uitspraken te doen over de aard van het incident. 'We zetten ons in voor een veilig en gezellig uitgaansleven in onze gemeente. Waar sprake is van ernstige verstoring van de openbare orde en veiligheid treden wij daartegen op', aldus de woordvoerder.

Roderick Arlman, uitbater van Schatjes in de Julianastraat, geeft wel tekst en uitleg over het incident. In de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 februari probeerde een man Schatjes binnen te komen die kort daarvoor al voor problemen had gezorgd bij andere horecagelegenheden in de Julianastraat. De man was meermaals tenten uitgezet en de toegang geweigerd, waarbij hij zeer agressief overkwam, luid schold en dreigementen uitte.

'Toch wilde hij niet luisteren'

'Ik heb naar eer en geweten gehandeld', begint Arlman zijn verhaal. Onder geen enkel beding was de uitbater van plan om de man zijn horecagelegenheid binnen te laten, waar op dat moment tientallen gasten van een leuke avond genoten. 'Ik heb hem vier keer duidelijk geweigerd bij Schatjes, waarna hij aankondigde Alle Hens binnen te willen gaan. Ook daar heb ik hem vier keer laten weten dat hij niet welkom was', aldus Arlman. 'Toch wilde hij niet luisteren en probeerde de horecagelegenheid binnen te komen.'

Daarna kwam het tot een handgemeen, waarbij flinke tikken zijn uitgedeeld. 'Toen ik hem eenmaal op de grond in bedwang kon houden, heb ik hem op een hele rustige manier meerdere keren uitgelegd dat hij niet naar binnen mocht. Ik verzocht hem weg te gaan en naar huis te gaan', aldus Arlman. Ook nu besloot de man geen eieren voor zijn geld te kiezen, maar opnieuw de horecagelegenheid in te willen.

Meer manieren om de man op andere gedachten of de situatie te deëscaleren, zag Arlman niet. Andere uitbaters in de straat hadden het alarmnummer al gebeld om de politie in te schakelen, maar die was nog niet ter plaatse. Opnieuw kwam het voor de deur van Alle Hens tot een handgemeen, waarbij het er behoorlijk hard aan toeging. De man raakte dermate gewond dat er uiteindelijk een ambulance bij moest komen.

Beide partijen hebben aangifte gedaan. Arlman heeft aangifte gedaan van bedreiging, evenals andere uitbaters van horecagelegenheden in de Julianastraat. Het is voorlopig afwachten wat daar uitkomt.

'Oók verantwoordelijk voor veiligheid van mensen die binnen zijn'

Bart Kamper en Walter Straver, de compagnons van Arlman, zitten naast hem terwijl hij zijn verhaal doet. Het drietal is als eigenaar of uitbater betrokken bij Schatjes, Alle Hens en Bar Amsterdam. Allen zeggen de betreffende man al langer te kennen en weten dat hij ook eerder al voor onrust heeft gezorgd in de horeca. Zo zou hij afgelopen weekend opnieuw zijn aangehouden, nadat hij een horecagelegenheid was uitgezet. Dat Schatjes nu een heel weekend gesloten moet blijven, noemen de drie een harde maatregel. 'Het ging er hard aan toe, maar in zo'n uiterst geval ontkom je er misschien niet aan om iemand een duidelijke grens aan te geven', zegt Straver.

Onlangs hebben zij bij burgemeester Spies hun verhaal kunnen doen. 'De gemeente kon de situatie begrijpen, maar vond dat het handgemeen uiteindelijk te excessief was', aldus Straver. Volgens hen zou de burgemeester van mening zijn geweest dat uitbater Arlman uiteindelijk beter opzij had kunnen stappen dan de confrontatie aan te gaan. 'Maar wat moet ik dan? Dan maar iemand binnenlaten en niet weten of hij een gevaar vormt voor mijn gasten die al binnen zijn?', vraagt Arlman zich hardop af. 'Ik ben als uitbater óók verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen die binnen zijn.'

Schatjes on Tour

Aankomend weekend moet Schatjes de deuren dus gesloten houden voor gasten. In Bar Amsterdam zullen op vrijdag- en zaterdagavond het personeel en de sfeer van het feestcafé te herkennen zijn. 'In Bar Amsterdam maken we één bar in de stijl van Schatjes', zegt Straver. De minimale leeftijd voor gasten wordt aanstaande zaterdag verlaagd van 23 naar 18 jaar.

In de nacht van zondag op maandag, even na middernacht, mag Schatjes de deuren weer openen voor publiek. 'Dat gaan we ook doen. Dan kan ik mijn gasten ook persoonlijk uitleggen hoe de vork in de steel zit, en dat ik de veiligheid van mijn gasten altijd voorop zet', besluit Arlman.

Lees ook: Boskoper (23) wordt uit Alphense kroeg gezet en sloopt de boel