Femke Barhorst vertegenwoordigt Nederland voor tweede keer op EK ritmische gymnastiek

Femke Barhorst Foto: Adonis Keramidas

ALPHEN AAN DEN RIJN - Gymnaste Femke Barhorst van de Alphense vereniging RKSV Wilskracht is de Nederlandse vertegenwoordiger tijdens de Europese kampioenschappen ritmische gymnastiek. Deze vinden van 22 tot en met 26 mei plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Barhorst deed vorig jaar ook al mee tijdens het EK in Baku.

In november begon de weg naar het EK voor Barhorst en haar collega-gymnasten met het behalen van de FIG-licentie. Dit is een vereiste om deel te nemen aan internationale wedstrijden. Daarna kwam ze uit op drie kwalificatiewedstrijden, elk een stap op weg naar Boedapest.

In januari kreeg ze haar eerste kans tijdens de Utrecht Trophy. Vervolgens reisde het Nederlandse team begin maart af naar Athene om deel te nemen aan de Aphrodite Cup. De laatste en beslissende kwalificatiewedstrijd was eind maart in Alkmaar tijdens de Friendship Cup.

Beste drie gymnasten

Om zichzelf te verzekeren van een plek op het Europees kampioenschap, moest Barhorst niet alleen voldoen aan de kwalificatienorm, maar ook bij de beste drie Nederlandse gymnasten eindigen. Met succes voldeed ze aan beide vereisten, waardoor zij in mei mag afreizen naar Boedapest.