Flinke toename schuurinbraken in gemeente Alphen aan den Rijn

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Uit onderzoek van Independer blijkt dat dieven steeds vaker in schuren, bijgebouwen en garages op zoek gaan naar dure spullen. Ook in de gemeente Alphen aan den Rijn is het aantal inbraken in schuurtjes toegenomen, blijkt uit data van de Politie en het CBS.

In de gemeente Alphen aan den Rijn nam het aantal schuurinbraken in 2023 toe met 41,4 procent. Er waren in onze gemeente in totaal 58 schuurinbraken, 17 meer dan in 2022. De kans op een schuurinbraak in Alphen aan den Rijn was het afgelopen jaar gemiddeld ongeveer 1,2 op 1.000 woningen.

In het afgelopen jaar vonden er meer dan 11.000 schuurinbraken plaats in heel Nederland. Dat is een stijging van 3,1 procent ten opzichte van 2022. In de provincie Utrecht was de grootste stijging van alle Nederlandse provincies met 24,9 procent, terwijl het aantal schuurinbraken in Zuid-Holland met 11,6 procent is gestegen.

Politie wel tevreden over criminaliteitscijfers

Afgelopen maart werden de politiecijfers bekendgemaakt. Daaruit bleek dat het aantal woninginbraken ook is toegenomen in de gemeente. De politie van de gemeente Alphen aan den Rijn was destijds wel tevreden over de cijfers van het afgelopen jaar. 'Bijna alle criminaliteitscijfers zijn gedaald, behalve het aantal woninginbraken', vertelde politiechef John Nieumeijer.

De toename van de woninginbraken was volgens Nieumeijer te verwachten. 'Onze cijfers waren best laag vergeleken met het landelijk gemiddelde, dus dan zou het toch een keer gaan stijgen. Kennelijk hebben daders het pad naar Alphen gevonden.'

Lees ook: Aantal woninginbraken stijgt: ‘Kennelijk hebben daders pad naar Alphen gevonden’