Forse stijging afvalbelasting gaat door, gemeenteraad erkent dat het niet anders kan

Gepubliceerd op 15 november 2019 om 15.40 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn gaat de aangekondigde stijging van de afvalstoffenheffing niet tegenhouden. De komende drie jaar moeten inwoners steeds negen procent meer betalen. 'De raad beseft dat er heel veel externe factoren zijn die bepalen dat de tarieven omhoog gaan', beschouwt wethouder Leo Maat (GroenLinks) na.

Toch uitte VVD donderdagavond tijdens de commissievergadering twijfels of de geleidelijke stijging wel voldoende is om kostendekkend te zijn. 'In onze ogen zou het tarief met 34 procent moeten stijgen', rekent Bas Wienbelt uit. 'Ik weet niet of dat zo is', antwoordt Maat daarop. 'Je kunt bij afval nooit precies voorspellen hoe het zich ontwikkelt. Als er maatregelen komen om de stroom afval te beperken, kan het bedrag zomaar verminderen. Daarom denken wij dat we het met drie keer negen procent redden.'

Ook het plan om twee keer per jaar grofvuil aan huis op te halen gaat door. Al vroeg de gemeenteraad aanvankelijk om vier keer per jaar. 'Wees eerlijk, u wil de motie niet uitvoeren. U moet of met een beter voorstel komen of het niet doen', richtte Henk Goes (PvdA) zich tot Maat. Toch neemt de gemeenteraad er in meerderheid genoegen mee dat wethouder Maat belooft dat er geen wachtlijsten voor het ophalen van grofvuil zullen ontstaan en dat de hoeveelheid gratis mee te nemen afval wordt verhoogd van 1 m3 naar 2 m3.

Opluchting bij wethouder

De laatste maanden werd de druk op wethouder Maat flink opgevoerd. Zijn raadsvoorstellen werden ondermaats gevonden door raadsleden en ook in het politieke debat werd Maat onder vuur genomen. Dit dossier heeft de wethouder als hamerstuk richting de gemeenteraadsvergadering weten te loodsen en dat terwijl er op voorhand - ook binnen de ambtelijke organisatie - twijfel was of de gemeenteraad akkoord zou gaan. 'Ik ben blij met hoe de discussie vanavond verlopen is', zegt een opgeluchte wethouder Maat.

Hieronder kun je het radio-interview met wethouder Leo Maat (GroenLinks) beluisteren.

advertentie advertentie