Gasleiding niet te gevaarlijk voor bouw nieuw dorpshuis Zwammerdam

ZWAMMERDAM - De hogedrukgasleiding in Zwammerdam gaat geen belemmering vormen om de multifunctionele accommodatie (MFA) te bouwen op de beoogde locatie aan de Spoorlaan. De Gasunie, Veiligheidsregio Hollands-Midden en Omgevingsdienst Midden-Holland hebben onderzoek gedaan en concluderen dat het risico niet groter is dan nu het geval is. 'Uit dit oogpunt zijn er geen wettelijke beperkingen om bouwactiviteiten te ondernemen', aldus wethouder Kees van Velzen.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn dat het nieuwe dorpshuis definitief gebouwd mag worden aan de Spoorlaan. Een groep Dammenaren vindt de Buitendorpstraat, waar het huidige dorpshuis De Zwanenburcht gevestigd zit, een betere locatie. Een poging de gemeenteraad op andere gedachten te brengen slaagde niet. De beoogde locatie bij de voetbalclub zou te dicht bij de begraafplaats liggen, is te ver weg voor ouderen en de drukke Steekterweg moet overgestoken worden. Alleen de hogedrukgasleiding kon nog roet in het eten gooien.

'Rekening houden met het onmogelijke'

Het dorpshuis komt binnen een straal van 200 meter te liggen van de gasleiding te liggen. Dan zijn er extra maatregelen nodig voor mensen die niet zelfredzaam zijn, zoals peuters, of aan de gasleiding zelf. 'Die gasleiding is totaal niet gevaarlijk en ligt er al tientallen jaren. Maar we houden altijd rekening met het onmogelijke. Dus stel dat die leiding ontploft? Volgens de berekeningen is er dan een risicogebied dat groter is dan heel Zwammerdam. We vinden de risico's acceptabel omdat er een hele kleine kans is dat iets gebeurt', zei Van Velzen (CDA) daarover in november.