Geadopteerd geitje blijkt ineens geslacht: ‘Heb er nachten van wakker gelegen’

Foto: Omroep West
Foto: Privé

ALPHEN AAN DEN RIJN - Afgelopen zomer adopteerden Ron Noomen en Sylvia de Hoop uit Alphen aan den Rijn een geitje bij Dierenweide Woubrugge. Ze gaven haar de naam Egdib en raakten aan haar gehecht tijdens de bezoekjes aan het hek. 'Ze voelde als een huisdier, als eentje van ons,' zegt Sylvia. Ze wilden dit jaar ook de moeder van Egdib adopteren, maar in februari zag Sylvia dat ze plots niet meer in de wei rondliepen. Niemand kon vertellen waar ze waren. Ron en Sylvia begonnen een zoektocht met het registratienummer van het adoptiegeitje en kwamen zo tot een verschrikkelijke ontdekking.

Op een website vonden Ron en Sylvia het antwoord op hun vraag. 'Er stond heel bot, cru en koud het woord 'geslacht'. Dat gaat dwars door je heen. Verdriet, woede en verbijstering voel je', zegt Ron, leunend op het hek waar hij Egdib tot voor kort nog aaide. 'En het werd nog erger. We hebben het nummer van de moeder ingetypt en daar kwam hetzelfde uit: ook geslacht.'

Via de registratienummers zagen ze dat de een naar een slachterij in Lith (Noord-Brabant) is gegaan en de ander naar een slachthuis in Herveld (Gelderland) is gebracht. 'Dus ze zijn ook nog een keer gescheiden van elkaar,' zegt Ron. 'Ik zie het plaatje in mijn hoofd van twee bibberende diertjes in een kar, die gescheiden worden en niet weten wat er gaat gebeuren. Te gek voor woorden. Ik heb er echt nachten wakker van gelegen,' zegt Ron geëmotioneerd.

'Geen optie om geitje te houden'

Dierenweide Woubrugge reageert via hun website. De betrokkenheid van Ron en Sylvia bij hun adoptiegeitje heeft hen verrast. De dieren worden volgens Dierenweide Woubrugge anoniem geadopteerd als 'geit, konijn of kip'. Achteraf melden ze het daarom niet als een dier niet meer op de weide is. 'Wij wisten niet dat zij zich zo persoonlijk betrokken voelden bij dit geitje, anders hadden we wellicht gezamenlijk nog een poging kunnen doen om voor dit geitje een andere woonplek te vinden', schrijft Dierenweide Woubrugge. Het was volgens hen geen optie om het geitje te houden.

'De opmerking van Ron en Sylvia dat de dieren 'gewoon worden geslacht om plaats te maken voor pasgeboren lammetjes' doet geen recht aan de toewijding van onze vrijwilligers en wordt door hen ook als onnodig grievend ervaren', aldus de dierenweide. 'Een dier naar het slachthuis brengen is echt onze allerlaatste optie, meestal lukt het door ruil en verkoop. Met elkaar zetten wij ons ervoor in om onze bescheiden veestapel beheersbaar en gezond te houden. Daarvoor zijn soms keuzes nodig die vanuit de buitenwacht niet altijd worden begrepen. Dat is jammer, maar wij staan voor onze weide en ons beleid.'

Kinderboerderijen moeten diervriendelijker

Ron en Sylvia twijfelen aan de diervriendelijkheid van de kinderboerderij. 'Ik heb absoluut geen begrip voor hun beleid,' zegt Ron. Het stel is strijdbaar en wil dat deze manier van omgaan met dieren wordt heroverwogen. Ze hebben twee T-shirts met een foto van het zwarte geitje Egdib laten maken. De naam Egdib en het registratienummer staan eronder gedrukt.

'We willen dat kinderboerderijen hun beleid aanpassen en niet zoveel lammetjes krijgen dat de oudere lammeren moeten wijken of naar de slacht moeten. Ze kunnen ook één worp lammetjes per jaar doen, waardoor de oudere geitjes gewoon oud kunnen worden', aldus Ron en Sylvia.