Gebed zonder eind: gemeente en eigenaar Boskoopse watertoren weer om de tafel

BOSKOOP - De gemeente Alphen aan den Rijn gaat later deze maand weer in gesprek met de huidige eigenaar van de Boskoopse watertoren. Dat antwoordde wethouder Anouk Noordermeer (VVD) donderdagavond op vragen van raadslid Helma van der Louw (CDA), die aandacht vroeg voor de staat waarin het Rijksmonument nu verkeert en meerdere containers die op het terrein zijn geplaatst.

'We zien dat de watertoren en het terrein eromheen op dit moment er ook echt niet uitzien', zei Van der Louw tijdens de gemeenteraadsvergadering. Volgens wethouder Noordermeer is de gemeente al langer in gesprek met de eigenaar, met als doel om de watertoren te herstellen. In welke staat dat dan zou moeten zijn, is onduidelijk.

'Op basis van de Erfgoedwet heeft de eigenaar van een Rijksmonument een instandhoudingsplicht', aldus de wethouder. Een eigenaar is dus niet verplicht om een Rijksmonument in ere te herstellen. 'Wanneer een monumentaal pand wordt verwaarloosd, kan een gesprek worden opgestart en de gemeente handhaaft deze instandhoudingsplicht', aldus Noordermeer.

Containers

Overigens geldt het in ere herstellen van een Rijksmonument niet voor de onderdelen van een gebouw die eerder - met verleende vergunning(en) - zijn verwijderd. Dat zou ook het geval kunnen zijn voor de kop van de watertoren, die al decennia ontbreekt.

Verder gaf wethouder Noordermeer aan dat de gemeente onderzoekt of de containers die op het terrein zijn geplaatst daar mogen staan, of dat ze wellicht weggehaald moeten worden.