Geblunder met nieuw plaatsnaambord, Hazerswoude vergeten

Foto: John van der Tol

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Sinds afgelopen vrijdag staat het er ineens, ter hoogte van het Oostvaarderspad: een plaatsnaambord met 'Rijndijk'. Maar die plaatsnaam bestaat helemaal niet. Of de Rijndijkers moeten zich recent hebben losgemaakt van Hazerswoude. 'Gewoon een foutje', zegt een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn. Een mini-reconstructie van een kleine blunder.

Het blauwe plaatsnaambord 'Rijndijk' staat op de Rijndijk, dat dan nog wel. En onder die foutieve plaatsnaam staat 'Gemeente Alphen aan den Rijn', daar is dus ook niets aan veranderd. Hoe komt dat unieke exemplaar dan daar ineens?

Een woordvoerder van de gemeente kan daar kort over zijn: 'Het is geplaatst door een aannemer.' Diezelfde aannemer heeft vrijdag nog drie andere plaatsnaamborden geplaats, waar wel gewoon een bestaande plaats op wordt aangegeven. Dus vanwaar ineens die vrijheid om ter hoogte van het Oostvaarderspad alleen 'Rijndijk' te schrijven en Hazerswoude te vergeten?

Verkeerd erop gedrukt

Het blijkt niet om een fout van de aannemer te gaan, die plaatst gewoon wat hij aangeleverd krijgt op de plek die aangegeven wordt. 'Het is er gewoon niet goed op gedrukt', verklaart de gemeentewoordvoerder. 'Die borden worden gemaakt bij een bedrijf.' Dan is de volgende vraag natuurlijk: hoe kunnen zij zijn vergeten er ook 'Hazerswoude' en een verbindingsstreepje op te zetten?

Dan komt de aap uit de mouw, de plaatsnaamblunder is gemaakt bij de gemeente Alphen aan den Rijn zelf. Bij de bestelling van het bord. 'Ik weet niet precies hoe het is gegaan, het is gewoon een foutje', zegt de gemeentewoordvoerder. Ze voegt er ten overvloede nog aan toe: 'Er moet Hazerswoude-Rijndijk staan.'

Wel wordt er door de gemeente nu meteen tot actie overgegaan om de fout met het plaatsnaambord te herstellen. De gemeente laat weten: 'Het bord met verkeerde naam is nu afgeplakt, het wordt morgen verwijderd en zo snel mogelijk weer teruggeplaatst met de goede benaming.'

Koninklijke spelfout bij gemeentewapen

Het is niet de eerste keer dat de fout in gegaan wordt. Toen de Hoge Raad van Adel in 2014 bij Koninklijk Besluit het gemeentewapen van de fusiegemeente Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude moest vaststellen, moest heel het proces opnieuw omdat de naam Alphen aan de Rijn was gebruikt in plaats van Alphen aan den Rijn. Een spelfout dus.

Onze televisiereportage uit 2014 terugkijken over het geblunder van de Hoge Raad en gehakkel van de toenmalige burgemeester? Dat kan hieronder.