Geen mondkapjes, wel andere kleine aanpassingen op middelbare scholen

Foto: Mike Mourits

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Geen van de middelbare scholen in de gemeente Alphen aan den Rijn gaat het dragen van mondkapjes door leraren of leerlingen verplichten. Dat blijkt uit een rondgang langs de verschillende onderwijsinstellingen. Ook op mboRijnland hoeft niemand met een mondkapje rond te lopen.

In de regio Alphen gaat aankomende week het nieuwe schooljaar van start. De NOS meldde eerder deze week dat een op de vijf middelbare scholen in Nederland een mondkapjesplicht invoert. Maar in Alphen gebeurt dat niet. 'Het dragen van een mondkapje op school is zeer belemmerend en de voordelen zijn zeer terughoudend', zegt Piet Jansen namens het Ashram College en de Groene Hart-scholen. 'Het staat kinderen vrij om een mondkapje te dragen, maar wij gaan het niet bevorderen.'

Jansen, voorzitter van het College van Bestuur van Scope Scholengroep, heeft alle ventilatiesystemen laten testen en die blijken op orde te zijn. In navolging van de in 2019 opgeleverde nieuwbouw voor Groene Hart Topmavo, betrekt Groene Hart Leerpark komende week hun nieuwe schoolgebouw en Groene Hart Lyceum in oktober.

Lunchpauzes

Het Scala College telt een aantal vakken waarbij fysiek contact nodig is. 'Wij gaan deze docenten faciliteren met gezichtsbescherming', vult schooldirecteur Raymond Pet aan. In samenspraak met de roostermakers heeft het Scala College ervoor gezorgd dat de begin- en pauzetijden meer gespreid zijn en docenten wisselen niet gelijktijdig met leerlingen van lokalen.

Een deel van het schoolplein van het Wellantcollege is overkapt zodat kinderen veel meer ruimte hebben om pauze te houden. 'Voor iedereen wordt het mogelijk om overdekt en warm pauze te houden', zegt Wellant-directeur Johan Wijnhorst. 'Verder doen wij de deuren en ramen open voor genoeg frisse lucht.'